
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Смокинята е дърво или храст, който впечатлява не само с красивите си и вкусни плодове, но и с многобройните си лечебни свойства, благодарение на които намира широко приложение в билколечението. Не случайно се нарича сладкият плод с големи лечебни възможности. В днешната статия на “Българска Образователна Кибернетика” ще разгледаме всичко основно за смокинята – от произход и основна информация до ползи и рецепта за чай от листата на билката.
Ако искате да научите повече за билките и техните лечебни свойства, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “БОК”.
Смокинята (Ficus carica) е дърво, което принадлежи към семейството на черниците. Позната е на човечеството още от зараждането на цивилизацията, споменавайки се за пръв път в Стария завет на Библията. Приема се, че красивият плод се е култивирал първо в Древен Египет, а сега е най-разпространен в Средния Изток, както и по цялото Средиземноморие. Среща се и в България, като най-добри условия за това предлагат Пловдивското, Пазарджишкото и Санданско-Петричкото поле.
Смокинята достига на височина до 10 метра, като в малко по-студени райони вирее и като храст. Отглежда се лесно, тъй като не е претенциозна към почвата или климата. Плодовете й узряват в края на лятото и началото на есента, когато е и беритбата. В билколечението най-важни са листата на смокинята.
Смокините са с изключително богат химичен състав и заради това са толкова полезни при употреба. Хранителният им състав включва белтъчини, мазнини, захари, калций, калий, магнезий, ензими и фибри. Смокините съдържат също така и антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли.
Изключително богати са на витамини, включително:
Смокините са били използвани за лечение на различни здравословни проблеми, както и за по-добро здраве и благополучие още от древността. Най-основните и важни ползи, които ще разгледаме в днешната статия, са:
“Следващият път, когато берете смокини, откъснете и няколко листа за чай – уханен и вкусен”.
Необходими продукти: 6 листа смокини и 4 чаши вода
Приготвяне: Листата на смокинята се измиват добре и се заливат с 4 чаши вода. Сместа се вари на тих огън около петнадесет минути. Листата на лечебното растение се оставят в течността още десетина минути, след което чаят се прецежда. Приема се леко хладен, като по желание може да се подслади с мед, захар или друг подсладител.
Красивият плод е безопасен за употреба в повечето случаи, но все пак трябва да се внимава понякога. Има някои рискове при употреба на смокиня, най-важните и основни са:
Смокинята е сладък плод с големи лечебни възможности. Тя е не само вкусен, но и изключително полезен плод с богат химичен състав и многобройни лечебни свойства, които предлага за по-добро здраве и благополучие. Запишете се на курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика” и научете повече за лечебните растения и техните приложения в билкарството.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки