Геоикономика - 28.03.2023
views 20 secs
18-24 декември 2023 Това е съобщението за създаването на съвместен руско-индийски независим танкерен флот. Появяването на такава структура, независима от международните застрахователи и разчитаща на собствена инфраструктура, означава явна крачка към напускането на световната доларова (Бретън-Уудска) система. Засега резултатът от тази дейност е неизвестен, въпреки че политиката на Запада я прави практически неизбежна – потребност от подобна инициатива има, а да я спрат, е невъзможно. Нужно беше само някой да прояви инициатива и всичко се случи. Ще отбележим, че с времето подобни „самореализиращи се“ инициативи по създаване на алтернативи на Бретън-Уудските икономически институти ще бъдат все повече и повече. Още една крачка по разрушаването на авторитета на долара беше включването в бюджета на САЩ разрешение да се конфискуват блокираните със санкциите (противоречащи на международното законодателство и Бретън-Уудските принципи) руски активи. Като цяло никой не се заблуждаваше на тази тема, но включването на съответната точка в законодателството на САЩ означава, че „безопасността“ на световната доларова система вече официално се превърна във фикция. Последствията от тези събития ще се проявяват още много години и ще върнат доверието до непоправими нива. Освен това, вземането на подобно решение означава, че тактическите проблеми на финансовата система на САЩ започва да преобладават над задачата да се съхрани устойчивостта на доларовата система. Съответни сигнали има от доста време, но след взетото решение вече е очевидно. И това означава, че не толкова „твърдата решителност на САЩ да наказва агресора“, колкото явният процес на натрупване на сериозни проблеми. В третото тримесечие БВП на Британия -0.3% за тримесечие: В Нидерландия -0.2% за тримесечие: Балансът на промишлените поръчки в Британия запазва отрицателни стойности пет поредни месеца: Поръчките на стоки за продължителна употреба в САЩ -2.1% за месец: най-лошата динамика за две и половина години: Продажбите на промишлена продукция в Италия -0.8% за месец – втори пореден негативен и четвърти за последните пет месеца:

КАТЕГОРИИ

АВТОРИ

запишете се в нашия бюлетин напълно БЕЗППЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.
Геоикономика - 10.03.2023
views 33 secs
12-18 ноември 2022 И пак, формално политическа новина – срещата на върха G20 на Бали. Но от гледна точка на макроикономиката много важен се явява факта, че във финалното комюнике на практика нищо нямаше за икономика. Едва ли може да се смята за сериозен подобен цитат: „Ние ще продължаваме да обезпечаваме еднакви правила на играта и честна конкуренция, за да способстваме създаването на благоприятна, за всички видове търговия, инвестиционна среда“. Впрочем, следващият абзац звучи още по-странно: „Страните от G20 потвърждават, че недискриминационна,.
views
Статии и Анализи БОК

Какво е по-страшно?

19-25 ноември 2022 Главната новина Заради Деня на благодарността в САЩ, седмицата се оказа много кратка. Главното икономическо събитие беше обсъждането на максималната цена на руския нефт и признаването от
views
Статии и Анализи БОК

Кучетата си лаят, кервана си върви

05-11 ноември 2022 Главната новина Това, разбира се, са изборите в САЩ. Но същността на тези избори, от икономическа гледна точка, е в избора на стратегия за икономическо развитие (вариант
views
Статии и Анализи БОК

Кое е по-малкото зло?

29 октомври - 04 ноември 2022 Главната новина Да се изразя с една за фраза на ръководителя на Федералния резерв Пауъл, казана на пресконференцията след вдигането на лихвата с 0.75%
Геоикономика - 19.02.2023
views 18 secs
15-26 октомври 2022 Това, разбира се, е оставката на премиера на Великобритания, Лиз Тръс. Но не за това, че тя постави рекорд за минимален срок на заемане на поста премиер. Работата е в това, че тя зае този пост с програма за икономически реформи, при това доста радикални. Да се обсъжда тази програма вече няма смисъл, на практика краха на пенсионната система и други проблеми принудиха правителството на Великобритания да се откаже от тази програма. Не е изключено, че Тръс трябваше да изпълни тази програма дори с цената на своя авторитет и длъжност, но вместо герой камикадзе, жертващ своята кариера за страната и народа, се получи провал, самолета даже не започна да излита, развали се след старта на двигателите. Причините тук може да са няколко, от слабостта на самата Тръс, която не успя да преодолее бюрократичните сложности, до обективните проблеми в икономиката на страната. Т.е. не е изключено, че икономиката е стигнала до такова състояние, че всеки опит за намеса само предизвиква рязък спад. Впрочем подобна ситуация за структурната криза е напълно обичайна. Историята с Тръс показа, че първо реформите в сегашната ситуация са нещо опасно.. Второ стана ясно, че лесни начини за излизане от кризата няма. Впрочем за читателите на нашите обзори това въобще не е новина. И трето това силно отслаби всички либерални правителства по света (в това число и без това слабата администрация на Байдън в САЩ), доколкото дава явен негативен пример. Икономическата активност на Бразилия намаля с най-бързо темпо от година и половина (-1,1% за година) Икономическите настроения на еврозоната (обзор на ZEW) остават около рекордния минимум: Както и в Германия: Като според последната оценка ситуацията продължава активно да се влошава: Деловият климат във Франция е най-лош за последната година и половина: Изпреварващите индикатори в Австралия намаляват четири поредни месеца:
20-26 октомври 2022 Основната новина е пълният отказ на управляващия елит на Великобритания да обсъжда програмата на новия премиер. Оставаме с впечатление, че от този въпрос никой не се интересува. Оказа се, че има политическо обяснение на този въпрос (и даже не едно), но нашият обзор е макроикономически и от тази гледна точка такова пренебрегване на толкова важна тема, е много удивително. Щеше да е добре, ако икономическата ситуация се подобряваше, но.
8-14 октомври 2022 Главната новина има неконкретен, а аналитичен характер – либералните банки, които управляват световната доларова (Бретън-Удска) система, нямат никакви планове за спасяване на ситуацията в Световната икономика. Признаците за това са много – оставката на финансовия министър на Великобритания, Куази Куартенг, който заемаше поста само 38 дни, изказването на Жозеп Борел на последната конференция на ЕС(напомням той е координатор на външната политика на ЕС), както и публикацията на протоколите на заседанията на Федералният.
1-7 октомври 2022 Основната новина за седмицата стана решението на ОПЕК да намали добива на петрол. Истерията в САЩ е ясна, доколкото главното тук не е цената на петрола (като цяло в САЩ в момента не цените на петрола са основния проблем), а това, че членовете на организацията демонстративно игнорираха интересите на САЩ. Да, ние неведнъж сме отбелязвали, че най-адекватните държавни.