
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Розмаринът представлява вечнозелен храст с дървенисто стъбло и миризливи игловидни листа. Макар и да е по-известен с употребата си в кулинарията като подправка, това растение е и лечебна билка, предлагаща изключително много ползи за нашето здраве. Името розмарин идва от латинското наименование “rosmarinus”, което преведено означава “морска роса” и се свързва с морско синия цвят, с който цъфти и това, че расте до морето. В тази статия ще разгледаме всичко най-важно и научно доказано за тази билка.
Ако пък се интересувате от положителното въздействие на билки като розмарина ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Розмаринът расте предимно в района на Средиземноморието, като се среща в различни форми. На височина най-много може да достигне до 2 метра, а вечнозелените му листа достигат 2-4 см. на дължина и от 2 до 5 см. на ширина. Използваемата част на розмарина са листата и младите клонки набрани по време на цъфтежа. Билката се среща и в България, предпочитайки сух и топъл климат.
Активните съставки, съдържащи се най-вече в листата на билката са, етерично масло, танини, амарин, витамини, минерали и урзолова киселина. Доказани са още наличието на флавонови съединения, никотинова киселина и други, придавайки на билката полезността й за нашето здраве при употребата й.
Ползите на розмарина върху човешкия организъм и здраве са многобройни, най-вече произтичащи от маслото на билката. Най-съществените, които ще разгледаме в статията, са:
Освен красиво растение и билка с множество ползи за здравето ни, розмаринът трябва да се употребява с особено внимание в някои случаи. Препоръчително е да не се употребява от жените по време на бременност, тъй като може да предизвика контракции. Не е добре да се използва и от хора със заболявания на отделителната система, тъй като може да действа неблагоприятно на бъбреците. При някои хора може да има алергични реакции, които също трябва да избягват употребата на билката.
Чаят от розмарин е много предпочитана напитка, отличаваща се с остра и ароматна миризма, която подобрява сетивата. Подобно на маслото от розмарин, чаят от билката също предлага многобройни ползи за здравето ни, като сега ще ви споделим рецепта за него.
Розмаринът е не само красиво растение, което намира широко разпространение в кулинарията, но и лечебна билка, предлагаща немалко ползи за здравето ни. В статията придобихме информация за всичко най-важно за розмарина, от произход и разпространение до лечебни съставки и ползи, като в края споделихме и рецепта за чай от билката.
Препоръчваме ви курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”, ако искате да научите още за билки като розмарина, които придават изключителна полезност, красота и аромат на всички нас.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки