
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Резенето, известно и като див копър, е тревисто растение от семейството на магданоза, което расте в Югозападна Азия и Южна Европа. Билката има редица качества, които я правят полезна за здравето. Дивия копър се използва като подправка в много рецепти.
Резенето (Foeniculum vulgare) е многогодишно тревисто растение от семейство Сенникови (Apiaceae), от което са и моркова и копъра. Известно е и под много други имена, включително копрец, див копър, фенел и аптекарски копър.
Стъблото е изправено и кухо, има зелен цвят и достига 2,5 m на височина. Цветята са жълти се образуват в сенници с широчина от 6 до 17 cm. Цветните дръжки завършват със съцветия с 25-50 малки цветчета. Листата на резенето са дълги до 40 cm и са по-тънки в сравнени с листата на копъра. Плодовете са дълги до 1 см и набраздени. Растението цъфти през лятото.
Резенето прилича на външен вид на някои други растения, като кориандър, ажгон, копър и ким, но те обикновено са по-ниски. Цветовете привличат много насекоми, като пеперуди, оси, пчели и цветарки.
Произхожда от Мала Азия и Южна Европа (най-вече от Средиземноморието). Култивира се в региони с умерен климат по света и се смята за инвазивен вид в САЩ и Австралия.
Резенето съдържа редица важни за организма вещества. Семената и луковицата на растението са нискокалорични, но в тях могат да се открият:
Резенето има и високо антиоксидантно съдържание, като полифенолите кверцетин, розмаринова киселина и апигенин. Тези вещества защитават организма от действието на свободните радикали, намалявайки риска от някои хронични заболявания, затлъстяване и рак.
Противораково действие
Селенът е важен микроелемент, който не се среща в повечето зеленчуци и плодове, но може да се открие в резенето. Той помага за детоксикацията на някои канцерогенни съединения в тялото.
Освен това, съединението анетол, което се съдържа в семената на дивия копър, може да потисне растежа на клетките на рака на гърдата и дори да предизвика тяхната смърт, сочат изследвания.
Високото съдържание на фибри в резенето се свързва с по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво.
Подпомага здравето на сърцето
Резенето и семената му съдържат значителни количества фибри. Изследвания показват, че консумирането на фибри води до намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и понижаване на LDL холестерола.
Освен това, резенето съдържа важни хранителни вещества, които са от голямо значение за здравето на сърцето – калций, магнезий, калий и др.
Увеличава млечната секреция
Смята се, че резенето има галактогенни свойства, т.н. че подпомага млечната секреция при кърмещи жени. Това се дължи на веществото анетол. Билката повишава нивата на пролактин – хормон, отделян от хипофизата, който отговаря за лактацията при жените.
Прави костите по-здрави
Резенето съдържа редица съединения, които са от голямо значение за здравето на опорно-двигателната система:
Повечето части на растението се използват за приготвянето на храни от всякакъв вид. Някои интересни рецепти за ястия с резене са:
От тази статия научихте най-важното за ползите на резенето и употребата му в ястия. Ако искате да задълбочите знанията си за билките и техните приложения, имат уникалната възможност да направят това, като се запишете за курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
В него вие ще научите още много полезни и интересни неща за използването на билки за лечение на различни здравословни проблеми, както и за профилактичната употреба на лековити растения.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки