
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Знаете ли какво е общото между пивоварството и билкарството? Отговорът е много прост, а именно хмелът! Това лечебно растение, което често се асоциира с бирата, тъй като е негова основна съставка, е и вълшебна билка, която предлага многобройни и разнообразни ползи за по-добро здраве и благополучие. В днешната статия ще се запознаем с хмела – българското зелено злато, защо е толкова полезен, какви са лечебните му свойства и съставки, както и какво е приложението му в производството на бира.
Ако искате да научите повече за лечебните билки и ползите им за здравето ни, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Хмелът (Humulus) е многогодишно тревисто растение с дълго пълзящо коренище, което е от семейство Конопови. Родът хмел включва три вида, а именно: Humulus lupulus, Humulus japonicus и Humulus yunnanensis. Лечебното растение произхожда от Европа, Азия и Северна Америка. Вирее в райони с по-висока влажност, край реки и потоци и в широколистни гори. Среща се и в България, като най-доброто време за събиране на билката е в края на лятото и началото на есента. Хмелът има женски и мъжки съцветия. Женските образуват шишарките, които се използват в пивоварството и билкарството. Мъжките имат форма на метла.
Хмелът притежава богат химичен състав и множество лечебни свойства, благодарение на които можем да се насладим на многобройните ползи от употребата на билката. В шишарките на лечебното растение се съдържат етерично масло, горчиви вещества, холин, органични вещества и други. Срещат се още витамини, танини и триметиламин. Тези компоненти в билката й придават успокояващи, антимикробни и противовъзпалителни свойства.
Благодарение на богатия си химичен състав хмелът ни предлага многобройни ползи за по-добро здраве и благополучие, най-основните от които ще разгледаме в днешната статия, а именно:
Обикновено щом чуем хмел, си представяме студена, освежаваща бира. Той е горчив на вкус и притежава много химикали и горчиви киселини, които го правят основен компонент в производството на алкохолната напитка. Бирата е с огромно икономическо значение в световен мащаб и се приготвя от хмел, ечемик, вода и бирена мая. В пивоварството се използват шишарките на лечебната билка, които добавят известния му аромат и горчивина.
Страничните реакции от употребата на хмел при някои хора могат да бъдат главозамайване, сънливост или дори алергични реакции. Не се препоръчва приемът на лечебното растение при бременни или кърмещи жени. При употреба в големи количества е препоръчително консултация с лекар или специалист.
Хмелът е удивителна билка, която е известна главно като основна съставка при производството на бира. В днешната статия научихме, че тя притежава многобройни други приложения и ползи, които можем да включим в ежедневието си. Запишете се на курса на “Българска Образователна Кибернетика”, за да научите повече за хмела и другите лечебни растения.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки