
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Градинският чай, известен още и като “салвия”, е свещена билка на дълголетието, която е широко разпространена в кулинарията, но крие много повече тайни, отколкото предполагаме. Скъпи приятели, в днешната статия на “Българска Образователна Кибернетика” ще ви запознаем с красивото лечебно растение градински чай, което освежава не само тялото, но и духа. Ще разгледаме основната информация и разпространение на салвията, преминавайки през химичния му състав и ползите, които предлага за по-добро здраве и благополучие, а към края на статията ще споделим и рецепта за витаминна вода от билката.
За да разширите знанията си за билките и техните лечебни свойства, се запишете на курса “Здраве и билки” на “БОК”.
Градинският чай (Salvia officinalis) е многогодишна билка с невероятно полезно въздействие върху човешкия организъм и тяло. Произхожда от Средиземноморието, като е широко разпространен в Южна Европа и Северна Америка. Отглежда се доста често из градините като декоративно и лечебно растение. Салвията е добре позната и в България, растейки в градини и на открити места, предпочитайки слънчеви и сухи територии. Най-доброто време за събиране на билката е през лятото. Традиционната употреба на градинския чай в медицината и билколечението датира още от хиляди години.
В химичния състав на градинския чай се съдържат множество биоактивни съставки, включително етерично масло, естрогенни вещества, салвин и карнозолова киселина, флавоноиди, фенолни киселини, витамини и кондензирани танини. Тези компоненти и вещества на билката й придават многобройните лечебни свойства, които стимулират и допринасят за по-добро здраве и благополучие на човешкия организъм.
Нека сега се впуснем и да се запознаем с основните ползи, които градинският чай предлага за здравето ни, което го прави незаменима и задължителна билка за всеки дом.
Витаминната вода от градински чай ще ви предложи набор от здравословни естествени антиоксиданти и витамини. Тя е приятна на вкус и ще ви помогне да се поддържате хидратирани. Рецептата представлява:
Необходими продукти: 200 гр. бери плодове, 50 гр. пресни листа от градински чай, кана с филтрирана вода
Начин на приготвяне: Добавяме плодовете към водата, след което втриваме градинския чай между пръстите си, за да освободим маслата, и добавяме след това и него към водата. Оставяме течността на стайна температура за от един до два часа или в хладилник за три или четири часа. Колкото по-дълго я оставяме, толкова по-силен ще е ароматът. Премахваме плодовете и салвията след 48 часа, за да се предотврати разваляне. Витаминната вода от градински чай се съхранява в хладилник до три дни.
Въпреки че градинският чай предлага многобройни ползи за здравето на всички нас, трябва да бъдем внимателни в неговата употреба в някои случаи. Всички разновидности на градинския чай съдържат туйон, който може да предизвика епилептични припадъци. Затова не е препоръчително да се приема чай от билката от хора, които са болни от епилепсия. Бременните жени също трябва да бъдат внимателни при употребата на градинския чай. Някои хора могат да проявят алергични реакции към лечебното растение.
Градинският чай е универсална билка, която предлага многобройни ползи за по-добро здраве и благополучие. Това лечебно растение притежава богата история и е ценна съставка в кулинарията и билколечението. В днешната статия ви запознахме с полезните и лечебни свойства на билката, както и с всичко най-важно за нея. Ако искате да задълбочите знанията си за салвията и другите билки, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки