Кориандър. Тайни и приложения на древната билка
Кориандър (Coriandrum sativum) е едногодишно тревисто растение, което се използва широко в кулинарията под формата на подправка. Ядливи са всички части на растението, но най-често използвани са пресните листа и сушените семена. Кориандърът се използва и в билкарството, като в тази статия ще разгледаме именно това приложение.
Препоръчваме ви курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика” ако искате да научавате нова и нова информация за билките и техните лечебни свойства.
Произход и основна информация
Кориандърът произхожда от Средиземноморието и Югозападна Европа, но доказателства за употребата му има още от времето на Древен Египет. Когато говорим за зелените части на билката, можем да го срещнем и под наименованието “китайски магданоз”, докато оригиналното му име “кориандър” се отнася конкретно до семената му.
Билката се среща и в България, но е малко позната. Тя предпочита слънчеви и добре дренирани почви, като цъфти през лятото, а семената й се събират в края на сезона или в началото на следващия.
Активни и лечебни съставки
Кориандърът е богат на минерали като калций, калий, желязо и магнезий. Също така билката съдържа фолиева киселина, витамини, антиоксиданти, етерично масло, флавоноиди, танини, линалол и други. Изследвания сочат, че консумацията на кориандър осигурява 30 % от дневния препоръчителен прием на витамин C.
Ползи за здравето
Кориандърът предлага многобройни ползи за здравето на човека. Ето някои от най-впечатляващите:
- Билката помага за по-добро храносмилане и предотвратява образуването на газове. Това се дължи на маслото, извлечено от семената на кориандъра. В комбинация с кардамон, джинджифил и куркума подобряват метаболизма и ефективно намаляват теглото.
- Семената, маслата и екстрактът от кориандър помагат за понижаване на кръвната захар, което го прави полезен за хора, които страдат от диабет.
- Благодарение на лечебните си свойства, кориандърът има свойството да подпомага намаляването на холестерола и липидния профил. Това го прави полезен за здравето на сърцето.
- Екстрактът от кориандър, благодарение на противовъзпалителните си свойства, предпазва от увреждане на нервните клетки, което го прави полезен за защита на здравето на мозъка.
- Други съществени и важни ползи на билката са, че при употреба тя предпазва от инфекции на пикочните пътища, облекчава симптомите на артрит, а също така е полезна за жените, особено за тези, които страдат от тежко менструално кървене. Кориандърът спомага за изхвърляне на токсини от организма.
- Кориандърът е много полезен за кожата. Употребата на неговия сок помага при наличие на пъпки и черни точки.
Възможни странични ефекти
Кориандърът се счита за безопасен, но някои хора могат да изпитат стомашни разстройства или алергични реакции. Прекалената и продължителна употреба на билката може да предизвика проблеми с черния дроб. Бременни и кърмещи жени трябва да внимават с използването на кориандър.
Рецепта за чай от кориандър
Представяме ви лесна и интересна рецепта за чай от любимата билка:
Необходими съставки: 1 с.л. сушени семена от кориандър, 2 чаши вода и подсладител за вкус
Приготвяне: Загрейте водата до кипене в тенджера или чайник. Семената от кориандър се добавят и след това се варят в захлупен съд за около 10-15 минути. Чаят се прецежда и остава само да се насладите на ползите на природния еликсир.
Интересни факти за кориандър
- Употребата на кориандър датира още от преди 3000 години.
- Кориандърът има свойството да блокира опияняващия ефект на алкохолните напитки.
- Кориандърът се смята за отлично медоносно растение.
Кориандърът е една от най-старите билки, която се използва и до днес. В тази статия на “Българска Образователна Кибернетика” разгледахме всичко най-важно за тази лечебна билка. Ако искате да сте в крак с билколечението, се запишете на курса “Здраве и билки” на “БОК”.
Запишете се за курса тук: