
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Кориандър (Coriandrum sativum) е едногодишно тревисто растение, което се използва широко в кулинарията под формата на подправка. Ядливи са всички части на растението, но най-често използвани са пресните листа и сушените семена. Кориандърът се използва и в билкарството, като в тази статия ще разгледаме именно това приложение.
Препоръчваме ви курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика” ако искате да научавате нова и нова информация за билките и техните лечебни свойства
Кориандърът произхожда от Средиземноморието и Югозападна Европа, но доказателства за употребата му има още от времето на Древен Египет. Когато говорим за зелените части на билката, можем да го срещнем и под наименованието “китайски магданоз”, докато оригиналното му име “кориандър” се отнася конкретно до семената му.
Билката се среща и в България, но е малко позната. Тя предпочита слънчеви и добре дренирани почви, като цъфти през лятото, а семената й се събират в края на сезона или в началото на следващия.
Кориандърът е богат на минерали като калций, калий, желязо и магнезий. Също така билката съдържа фолиева киселина, витамини, антиоксиданти, етерично масло, флавоноиди, танини, линалол и други. Изследвания сочат, че консумацията на кориандър осигурява 30 % от дневния препоръчителен прием на витамин C.
Кориандърът предлага многобройни ползи за здравето на човека. Ето някои от най-впечатляващите:
Кориандърът се счита за безопасен, но някои хора могат да изпитат стомашни разстройства или алергични реакции. Прекалената и продължителна употреба на билката може да предизвика проблеми с черния дроб. Бременни и кърмещи жени трябва да внимават с използването на кориандър.
Представяме ви лесна и интересна рецепта за чай от любимата билка:
Необходими съставки: 1 с.л. сушени семена от кориандър, 2 чаши вода и подсладител за вкус
Приготвяне: Загрейте водата до кипене в тенджера или чайник. Семената от кориандър се добавят и след това се варят в захлупен съд за около 10-15 минути. Чаят се прецежда и остава само да се насладите на ползите на природния еликсир.
Кориандърът е една от най-старите билки, която се използва и до днес. В тази статия на “Българска Образователна Кибернетика” разгледахме всичко най-важно за тази лечебна билка. Ако искате да сте в крак с билколечението, се запишете на курса “Здраве и билки” на “БОК”.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки