Кориандър. Тайни и приложения на древната билка

Кориандър (Coriandrum sativum) е едногодишно тревисто растение, което се използва широко в кулинарията под формата на подправка. Ядливи са всички части на растението, но най-често използвани са пресните листа и сушените семена. Кориандърът се използва и в билкарството, като в тази статия ще разгледаме именно това приложение. 

Препоръчваме ви курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика” ако искате да научавате нова и нова информация за билките и техните лечебни свойства.

Произход и основна информация

Кориандърът произхожда от Средиземноморието и Югозападна Европа, но доказателства за употребата му има още от времето на Древен Египет. Когато говорим за зелените части на билката, можем да го срещнем и под наименованието “китайски магданоз”, докато оригиналното му име “кориандър” се отнася конкретно до семената му.

Билката се среща и в България, но е малко позната. Тя предпочита слънчеви и добре дренирани почви, като цъфти през лятото, а семената й се събират в края на сезона или в началото на следващия. 

Активни и лечебни съставки

Кориандърът е богат на минерали като калций, калий, желязо и магнезий. Също така билката съдържа фолиева киселина, витамини, антиоксиданти, етерично масло, флавоноиди, танини, линалол и други. Изследвания сочат, че консумацията на кориандър осигурява 30 % от дневния препоръчителен прием на витамин C.

Кориандър-билка

Ползи за здравето

Кориандърът предлага многобройни ползи за здравето на човека. Ето някои от най-впечатляващите:

 

  • Билката помага за по-добро храносмилане и предотвратява образуването на газове. Това се дължи на маслото, извлечено от семената на кориандъра. В комбинация с кардамон, джинджифил и куркума подобряват метаболизма и ефективно намаляват теглото.

 

  • Семената, маслата и екстрактът от кориандър помагат за понижаване на кръвната захар, което го прави полезен за хора, които страдат от диабет.

 

  • Благодарение на лечебните си свойства, кориандърът има свойството да подпомага намаляването на холестерола и липидния профил. Това го прави полезен за здравето на сърцето.

 

  • Екстрактът от кориандър, благодарение на противовъзпалителните си свойства, предпазва от увреждане на нервните клетки, което го прави полезен за защита на здравето на мозъка.

 

  • Други съществени и важни ползи на билката са, че при употреба тя предпазва от инфекции на пикочните пътища, облекчава симптомите на артрит, а също така е полезна за жените, особено за тези, които страдат от тежко менструално кървене. Кориандърът спомага за изхвърляне на токсини от организма.

 

  • Кориандърът е много полезен за кожата. Употребата на неговия сок помага при наличие на пъпки и черни точки.

Възможни странични ефекти

Кориандърът се счита за безопасен, но някои хора могат да изпитат стомашни разстройства или алергични реакции. Прекалената и продължителна употреба на билката може да предизвика проблеми с черния дроб. Бременни и кърмещи жени трябва да внимават с използването на кориандър.

Рецепта за чай от кориандър

Представяме ви лесна и интересна рецепта за чай от любимата билка:

Необходими съставки: 1 с.л. сушени семена от кориандър, 2 чаши вода и подсладител за вкус

Приготвяне: Загрейте водата до кипене в тенджера или чайник. Семената от кориандър се добавят и след това се варят в захлупен съд за около 10-15 минути. Чаят се прецежда и остава само да се насладите на ползите на природния еликсир.

Кориандър-чай

Интересни факти за кориандър

  1. Употребата на кориандър датира още от преди 3000 години.
  2. Кориандърът има свойството да блокира опияняващия ефект на алкохолните напитки.
  3. Кориандърът се смята за отлично медоносно растение.

Кориандърът е една от най-старите билки, която се използва и до днес. В тази статия на “Българска Образователна Кибернетика” разгледахме всичко най-важно за тази лечебна билка. Ако искате да сте в крак с билколечението, се запишете на курса “Здраве и билки” на “БОК”.

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.