
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Черният бъз (Sambucus nigra) е храстово растение с ценни листа, цветове, плодове и кора. В днешната статия на “Българска Образователна Кибернетика” ще разгледаме тази лечебна билка, която е природен имуностимулатор и лечебен дар. Черният бъз се е превърнал в символ на силна имунна система и притежава многобройни ползи за по-добро здраве и благополучие.
Препоръчвам ви курса “Здраве и билки” на “БОК”, ако искате да задълбочите знанията си за билките и ползите от тяхната употреба.
Черният бъз е храст или дърво, което се среща по целия свят. Билката е една от най-използваните и разпространени растения в световен мащаб. Расте предимно в умерените климатични зони. Важно е да се отбележи, че често хората бъркат черния бъз с бъзака Sambucus ebulus, който е тревист вид и притежава подобни лечебни свойства. И бъз и бъзак се комбинират добре с ехинацея от трите лечебни вида.
Красивата билка се среща и в България. Цъфти през пролетта, а плодовете й узряват в края на лятото и началото на есента. Черният бъз се използва най-често за лечение на настинка и грип, но намира приложение и в много други случаи.
Черният бъз е природен имуностимулатор и лечебен дар с изключително богат химичен състав и свойства. В билката намират приложение антиоксиданти като антоцианини и флавоноиди, витамини, фибри, минерали, а цветовете на лечебното растение съдържат етерично масло, гликозидни и дъбилни вещества. Този химичен състав и свойства правят билката верен помощник при различни проблеми.
Черният бъз е широко използван в българската народна медицина заради многобройните ползи, които предлага за здравето на човека. Най-основните и важни са:
В статията споделихме 5 от основните ползи за здравето от употребата на черен бъз. Време е да засегнем и някои от основните странични ефекти на билката. Суровите и неузрели плодове, както и листата, кората и корените на лечебното растение, съдържат токсични вещества и съединения и не трябва да се консумират без подходяща обработка. Прекомерната употреба на напитки от билката може да доведе до леки стомашни разстройства. Бременни жени и кърмачки също трябва да бъдат внимателни преди употреба на черен бъз и е препоръчително да се консултират с лекар или специалист преди предприемане на подобно действие.
Сиропът от плодовете на лечебната билка се приготвя през есенния месец септември. Рецептата представлява:
Необходими продукти: Узрели плодове от черен бъз, стъклен буркан и захар.
Начин на приготвяне: Клончетата на плодовете на бъза се измиват и се оронват в подготвения стъклен съд. Редуват се слоеве с плодове и захар. Завършва се със захар, като бурканът не трябва да бъде пълен до гърлото, а 2,3 пръста по-надолу. Отворът на буркана се затваря с марля или тензухена кърпа и се завързва с канап. Оставя се на открито и проветриво място на сянка. Плодът престоява до 21 дни и се прецежда чрез марля. Поставя се в стерилизирани буркани и се съхранява на хладно и тъмно място.
Прием: Препоръчва се по една чаена лъжица за възрастни преди хранене през месеците преди зимата и грипните епидемии. Смята се за силен имуностимулатор.
В тази статия на “Българска Образователна Кибернетика” ви запознахме с всичко нужно за красивия природен имуностимулатор и лечебен дар – черният бъз. В края споделихме и интересна рецепта за полезен сироп от плодовете на лечебната билка. Ако искате да научите повече за билките като черния бъз, бабини зъби и розмарина, както и за много други, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “БОК”.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки