
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Къпината е удивителен плод, който е изключително сладък, вкусен и полезен за здравето и имунната система. Освен като плод, тя намира приложение и неочаквани ползи и в билкарството. Тази статия ще ви запознае с основната информация за билката къпина, нейните неочаквани ползи и богат химичен състав, както и различните й приложения.
Запишете се на курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”, ако искате да задълбочите знанията си за лечебните растения като къпината.
Къпината е род храсти и принадлежи към семейство розови. Известни са около 250 вида от красивия плод и са разпространени в Европа, Северна Америка и Азия. Билката се култивира и в България, като тук се срещат само 40-50 вида от нея. Къпината има стъбла, които достигат до 2 метра височина и са покрити с бодли. Използваемите части на билката са плодове, листа, клонки и корени. Цъфти от май до октомври и носи научното наименование “Rubus fruticosus”.
Малината е изключително полезен плод и билка с богат химичен състав и лечебни свойства. В листата й се съдържат дъбилни вещества, флавоноиди, танини и етерично масло. В плодовете наблюдаваме до 8 % захари, огромно количество витамини, магнезий, калий, фосфор, мед, калций и други. Къпините са богати още и на антиоксиданти, танини, скорбяла и манган.
Къпините са идеалната храна за по-здравословен живот. Те предлагат още многобройни ползи, каквито не сте и подозирали. Най-основните от тях са:
В билкарството къпината намира широко приложение, най-вече под формата на чай или сироп. Лечебен еликсир от листата на билката може да се използва при възпаление на устната лигавица, кървене на венците и гърлото. Сиропът от къпини също е изключително полезен за здравето и организма. Плодовете на красивия храст са полезни при простуда.
Къпините са полезен плод, който има неочаквани ползи и приложения в билкарството. При хора, склонни към алергии, употреба на билката може да причини подуване, храносмилателни разстройства и други проблеми, затова е важно да се използва с внимание. При тежки случаи на непоносимост са възможни повръщане или диария.
Къпината е вкусна, красива и полезна билка. В тази статия научихме най-важните и основни неща за красивия плод, който е истинско природно богатство с неочаквани ползи и приложения в билкарството. Ако искате да научите още за билките и техните лечебни свойства, се запишете на курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки