
“БОК” АД с нов сайт в ‘beta’ режим. За контакт и поддръжка може да се свържете с нас на [email protected]
Джинджифилът (“Zingiber officinale”) е билка, чиито корени са известни с уникалните си полезни свойства. Расте под земята и има твърда текстура. Произхожда от Югоизточна Азия и е сред най-вкусните и здравословни подправки на планетата. В България джинджифилът е слабо разпространен, но все пак може да бъде намерен най-често в магазините. Най-полезните части на билката са нейният корен и листата.
Ако полезна информация като тази за джинджифила ви е интересна, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Джинджифилът съдържа множество полезни вещества, притежавайки богат биохимичен състав и активни съставки. Тези от тях, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкия организъм и здраве, са витамини, минерали, етерични масла, гингероли, шагоали, желязо, магнезий, фибри и още много. Много от тези полезни съставни елементи са с важна функция в устройството на билката, дължейки противовъзпалителните и антиоксидантните й свойства.
Джинджифилът и най-вече неговия корен влияят изключително благоприятно за здравето и благополучието ни. Най-важните ползи за здравето при употреба на билката, подкрепени и от научни изследвания са:
Джинджифилът се използва в Индия и Китай още от древността като медицинско средство и подправка.
Името джинджифил, преведено, означава “рогат”, което е свързано с формата на билковия корен.
В Европа се разпространява благодарение на Марко Поло през 13 век.
Джинджифилът е сравнително безопасен за употреба, но все пак трябва да се внимава с него в някои случаи. Някои хора могат да изпитат стомашни неразположения и неудобства след употребата му. Други могат да имат газове, диария или друг дискомфорт в корема. При някои хора могат да се срещнат алергични реакции, предизвикани след употреба на джинджифил.
Ще ви споделим рецепта за изключително ароматен, леко парлив и силно загряващ чай от джинджифил:
Основни съставки: 1 парче пресен джинджифил, 2 чаши вода, 1-2 супени лъжици мед и сок от половин лимон (по желание)
Инструкции: Джинджифилът се обелва и нарязва на тънко. Водата се слага да ври в тенджера като се добавя и билката. Намалете огъня и оставете да къкри за около 15 минути. Чаят се прецежда в чаша и се добавя мед и лимон на вкус. За финал остава да се насладите на топлата природна напитка, която ще ви осигури множество ползи за здравето.
В тази статия ви запознахме с най-важното и основно за джинджифилът, неговият биохимичен състав и лечебни свойства, ползи, интересни факти, странични ефекти и като за финал рецепта за чай. Изводът от всичко е, че билката може да бъде ценен природен дар за по-здравословен и красив живот.
Ако искате да научите още повече за невероятните ползи на билките, запишете се на курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Запишете се за курса тук:
© 2024 БОК. Всички права запазени. За нас • Политика за поверителност • Общи условия • Политика за директен маркетинг • Политика за бисквитки