Жълтият кантарион и ползите за нашето здраве от него
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Звъникови. Известно е с приложенията си в традиционната медицина, както и с ползите, които можем да извлечем за здравето си от него. Жълтият кантарион произхожда от Европа и Азия, но може да се срещне и в България, най-често в гористи местности или по ливади. Има жълти, звездовидни цветчета, откъдето произхожда и името на билката. Народното наименование на жълтия кантарион е “христова кръв”, а в Европа се срещата и като “билката на Свети Йоан”.
Ако се интересувате от ползите, които билките като жълт кантарион ни предлагат, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Основна информация и лечебни съставки
Жълтият кантарион има светло зелени листа с жълти цветчета, които са характерни за видовете от подобен род. Най-доброто време за беритба на билката е през лятото, тъй като цветята му са в пълен разцвет тогава. Жълтият кантарион расте предимно в умерени климатични зони, като освен в Европа и Азия, е широко разпространен в Северна Африка и в Северна Америка. Има различни видове жълт кантарион и не трябва да се смесва с другите видове, които приличат на него, тъй като те не са лечебни.
Лечебната билка съдържа изключително много активни съставки, най-основните от които са флавоноиди, хиперфорин, хиперицин, танини, витамини и минерали. Тези вещества в билката допринасят с множество ползи за здравето и благополучието ни.
Жълтият кантарион в народната медицина
Наравно с лайката, жълтият кантарион е една от най-употребяваните билки. Използва се предимно при стомашни проблеми и неразположения, най-вече при язви, като също така има приложения и при заболявания на жлъчката, и при камъни в бъбреците. В билколечението ползите от употребата на жълт кантарион не са една и две, като сега е наред да ви споделим това, което я прави толкова лечебна и специална.
Ползи за здравето от жълт кантарион
В билколечението жълтият кантарион е известен със своите многобройни ползи, които предлага за здравето ни. Най-важните и съществени от тях, които ще разгледаме в статията, са:
При борба с депресия: Жълтият кантарион има успешно действие при борба с депресията. Той се използва като природен алтернативен метод при подобен тип проблеми, благодарение на част от своите лечебни свойства. Установено е, че намалява депресията до степен, подобна на антидепресантни лекарства.
Заздравяване на рани: Благодарение на лечебните си съставки, жълтият кантарион помага при лечение на рани, изгаряния, различни кожни проблеми и други от подобен тип. Използва се предимно под формата на мехлем или лосион.
Сърдечно-съдово здраве: Употребата на билката стимулира здравето на сърцето и кръвоносната система, като според проучвания тя може да намали нивата на холестерол, да подобри кръвообращението и да поддържа здравословния ритъм на сърцето.
При болки: Жълтият кантарион е ефикасен лечител при борба с болката и различни неразположения, най-често произтичащи от проблеми с храносмилането или различни мускулни напрежения.
За по-добър сън: Билката може да помогне при борба с безсънието, както и за подобряване качеството на съня. Най-полезен за подобен тип проблеми е чаят от жълт кантарион.
Странични ефекти: Билката не бива да се смесва с антидепресанти и други лекарства.
Рецепта за чай от жълт кантарион
Чаят от жълт кантарион е основна част в билкарството, предлагащ изключително много ползи за човешкия организъм и здраве. В статията ще ви споделим и рецепта за чай от билката с нужните съставки и инструкции за употреба.
Съставки: Нужни са 2 с.л. сушени цветове от билката, 400 мл. вода, както и мед за подслаждане.
Инструкции за приготвяне: Две супени лъжици от нарязания изсушен жълт кантарион се заливат с 400 мл. вода и се варят в продължение на 5 минути. Оставят се да кисне час. По желание се добавя лед или лимон за вкус. Приема се три пъти дневно по 120 мл. след хранене.
Легендарната рецепта на Петър Дънов - жълт кантарион в зехтин
Слагат се цветовете от билката в буркан или шише до гърлото. Заливат се със зехтин, след което се слага марля на гърлото и стои на слънце за около 40 дни. Прецежда се и се сипва в тъмни шишенца с капачка. Може да стои в хладилник до година.
Използва се противовъзпалителното му действие за мазане на рани, при изгаряне, натъртено и най-различни наранявания. Действа вълшебно при язва.
Жълт кантарион при бременни
Въпреки множеството му ползи, жълтият кантарион е важно да се употребява с доза внимание в някои случаи. Строго противопоказно е да се използва и употребява билката по време на бременност и кърмене, тъй като жълтият кантарион може да повлияе негативно в хода на бременност, както и да придаде горчив вкус на кърмата.
Жълт кантарион в козметиката
Жълтият кантарион се е доказал успешно и в сферата на козметиката. Лечебните му свойства и съставки успешно се прилагат в тази индустрия най-вече при омазняване на кожата, акне, пърхот, косопад, кожни заболявания, както и при овлажняване на кожата и бръчки.
Жълтият кантарион, това крехко на вид растение с тъмнозелено стъбло, мънички листа и цветчета, е изключителна билка, която е много полезна чрез своите приложения за здравето на всички нас. В статията разгледахме основните и най-важни неща за красивото растение, като в края искаме отново да препоръчаме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика” за придобиване на по-обширна информация за билки като жълтия кантарион и многобройните ползи, с които са известни.
Запишете се за курса тук: