Валериана. Природният лек за безсъние и стрес. Ползи и употреба

Природата ни е предоставила множество билки с лечебни свойства, и една от най-ценените в традиционната и съвременната медицина е валериана (Valeriana officinalis), позната още в България и като дилянка. Това растение, известно със своите успокояващи свойства, има дълга история на употреба за лечение на безсъние и стрес. В тази статия ще разгледаме къде расте билката в България, кога се бере, какви активни съставки съдържа, нейните ползи за здравето и как да я използваме ефективно.

За тези, които искат да задълбочат знанията си за лечебните растения, препоръчваме курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“.

Основна информация за валерианата

Валериана (Valeriana officinalis) е растение, което обича влажни и сенчести места. В България тя се среща предимно в планинските и полупланинските райони, където расте по бреговете на реки, в сенчести гори и влажни ливади. Растението достига височина от 50 до 150 см. и цъфти от юни до август с бледорозови или бели цветове, събрани в щитовидни съцветия. Корените на билката се събират през есента, когато растението вече е натрупало максимално количество активни вещества.

Състав и полезни вещества

Валериана или дилянката съдържа множество активни съставки, които й придават уникалните лечебни свойства. Основните компоненти са:

Валериана-билка

Ползи за здравето

Укрепване на нервната системана заглавието

Валерианата е известна със своето благоприятно влияние върху нервната система. Научни изследвания доказват, че екстрактът от валериана може да помогне за намаляване на безпокойството и стреса, подобрявайки качеството на съня. Тя действа като естествен седатив, без страничните ефекти на синтетичните лекарства.

Подобряване на съня

Валериана има и благотворно влияние върху храносмилателната система. Тя може да помогне при стомашни спазми и болки, както и при раздразнено черво. Етеричните масла и различните вещества в билката действат като леко спазмолитично средство, успокоявайки стомаха.

Подпомагане на храносмилането

Валериана има и благотворно влияние върху храносмилателната система. Тя може да помогне при стомашни спазми и болки, както и при раздразнено черво. Етеричните масла и различните вещества в билката действат като леко спазмолитично средство, успокоявайки стомаха.

Приложения в билкарството

Чай от валериана

Чаят от валериана е лесен за приготвяне и е отличен за успокояване на нервната система и подобряване на съня. За да приготвите чай, залейте една чаена лъжичка сушени корени от валериана с чаша гореща вода и оставете да се вари за 10-15 минути. Прецедете и пийте по една чаша вечер преди лягане.

Тинктура от валериана

Тинктурата от валериана е силно концентриран екстракт, който може да се използва за лечение на стрес и безсъние. За да я приготвите, накиснете 50 грама сушени корени в 250 мл. спирт или водка за около две седмици, като разклащате сместа всеки ден. Прецедете и съхранявайте в тъмна бутилка. Приемайте по 20-30 капки в чаша вода или чай преди лягане.

Рецепта за салата с валериана и земна ябълка

Необходими продукти:

  • 300 гр. свежи листенца от валериана (предварително накиснати за час в студена вода с лимон, за да минимизираме нитратите в тях)
  • 1 бр. червена чушка
  • 3 стръка зелен лук
  • 4-6 бр. средно големи глави земна ябълка (известна още като гулия)
  • 80 гр. покълнали слънчогледови семки
  • 1 бр. малка краставица
  • 2 с.л. хранителна мая на люспи

За дресинга:

Начин на приготвяне:

1. Обелете земната ябълка и я нарежете на дребни кубчета. Направете същото и с краставицата.
2. Почистете чушката от семките и я нарежете на жулиени.
3. Пригответе дресинга, като първо смесите добре горчицата и меда, после добавяме солта и лимоновия сок, и накрая зехтина. Разбъркайте силно.
4. В дълбока купа за салата сложете отцедените от лимоновата вода листенца валериана. Добавете краставицата, чушките, лука и земната ябълка. Сложете покълналите слънчогледови семки.
5. Овкусете с дресинга и поръсете с хранителната мая на люспи.

Важни съображения

Валериана е безопасна за употреба в умерени количества, но при прекомерна консумация може да предизвика стомашни разстройства и главоболие. При бременност и кърмене е препоръчително да се консултирате с лекар преди употребата на билката. Също така, ако приемате други седативни лекарства, е важно да обсъдите употребата на валериана с вашия лекар, за да избегнете потенциални взаимодействия.

Добавете валериана в своята билкова колекция и усетете как природата може да подари здраве и благополучие на вас и вашите близки. Нека тази вълшебна билка стане част от вашето ежедневие и ви донесе спокойствие и здрав сън!

Ако желаете да научите повече за валерианата и другите билки, препоръчваме курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“. Този курс ще ви предостави ценни знания и умения, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от даровете на природат

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.