Турта. Ползи за Здраве и Красота

Туртата („Tagetes erecta“) е растение, което се отглежда и използва заради своите невероятни лечебни свойства. Тя намира приложение не само в градинарството заради красивите си цветове, но и в народната медицина. Билката турта е ценена както заради естетическата си привлекателност, така и заради разнообразните ползи за здравето и красотата, които предлага.

Курсът „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“ предоставя задълбочени познания за туртата и други лечебни растения, които могат да бъдат използвани за подобряване на здравословното състояние и външния вид.

Основна информация за билката турта

Туртата е растение, което расте добре в слънчеви райони с умерено топъл климат. В България се отглежда основно в градините като декоративно растение. Цъфти през летните месеци, като събирането на цветовете обикновено се извършва в пика на цъфтежа. Сушенето на цветовете трябва да се извършва на сенчесто и проветриво място, за да се запазят максимално активните съставки.

Турта - лечебни съставки

Туртата съдържа множество биологично активни вещества, които я правят много ценна. Сред основните съставки са:

 

– Флавоноиди: Те са мощни антиоксиданти, които спомагат за защита на клетките от увреждания и подобряват кръвообращението.

– Каротеноиди: Те придават оранжево-жълтия цвят на цветовете и са известни със своите ползи за зрението и кожата.

– Етерични масла: Имат антисептични и противовъзпалителни свойства.

– Сапонини: Те подпомагат детоксикацията на организма и имат меко диуретично действие.

Турта-билка

Турта - ползи

Туртата има редица ползи, които я правят предпочитана билка за здраве и красота:

 

  1. Подобряване на кожата: Благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, билката се използва за лечение на кожни проблеми като акне, екземи и други възпалителни обриви.

 

  1. Подкрепа на бъбреците и пикочната система: Чаят от турта има диуретично действие, което подпомага функцията на бъбреците и пикочно-половата система, като облекчава възпаления и инфекции на пикочните пътища.

 

  1. Укрепване на имунната система: Етеричните масла в туртата имат антисептично действие, което може да помогне при грип и настинки, стимулирайки имунната система.

 

  1. Подобряване на зрението: Каротеноидите в билката спомагат за защита на зрението и намаляване на риска от възрастови дегенеративни заболявания на очите.

 

  1. Облекчаване на стомашни проблеми: Туртата може да помогне за успокояване на стомашни болки и подобряване на храносмилането благодарение на сапонините и етеричните масла.

 

  1. При жените: Билката е подходяща при женски неразположения в комбинация с котешка стъпка, бял равнец, петопръстник и невен.

Рецепта за чай от турта

Чаят от турта е лесен за приготвяне и може да бъде полезен за много здравословни състояния. Ето как да го приготвите:

 

Съставки:

– 1-2 чаени лъжички сушени цветове или листа от турта

– 1 чаша вряла вода

 

Стъпки:

  1. Поставете сушените цветове или листа в чаша.
  2. Залейте с вряща вода.
  3. Оставете да се запари за около 10-15 минути.
  4. Прецедете и, ако желаете, можете да подсладите с мед или да добавите лимон за вкус.

 

Употреба:

Препоръчва се да се пие 1-2 чаши чай от турта на ден. Продължителността на употреба може да варира от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от състоянието, което се лекува. Важно е да се спазва умереност и да не се превишава препоръчаната дозировка.

Турта-чай

Внимание при употреба на турта

Макар билката турта да има множество ползи, е важно да се използва внимателно. Някои хора могат да изпитат алергични реакции към растението. Бременни жени и хора с хронични заболявания трябва да се консултират с лекар или специалист преди употреба.

Турта – интересни факти

– Засадена турта до домати ги предпазва от гъбични заболявания и вредители.

– В китайската медицина я използват при простуда.

– В Америка дори ароматизират храни с нея.

 

Туртата е истински дар от природата, който предлага разнообразни ползи за здравето и красотата. Тя е лесно достъпна и може да бъде част от ежедневната грижа за здравето. 

С помощта на курсове като „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“, всеки може да научи как да използва туртата и други лечебни растения, за да поддържа своето здраве и да се радва на живота в пълнота.

Нека природата бъде ваш съюзник в стремежа към здраве и красота!

Запишете се за курса тук:

Често задавани въпроси за туртата

Да, туртата може да се използва в козметиката за приготвяне на домашни маски и кремове, които подобряват състоянието на кожата.

Освен медицинските приложения, туртата е популярно растение за декорация на градини и цветни аранжировки, заради ярките си и дълготрайни цветове.

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.