Сусам. Малките зърна с голяма сила

Всяко малко зрънце сусам крие в себе си необикновена сила, която може да се превърне във важна част от ежедневното ни здраве и благополучие. Независимо дали го използваме като добавка в храната или като съставка в различни здравословни рецепти, сусамът е билка с вековна история и доказани ползи за човешкия организъм.

В курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“ тази билка е сред основните акценти, които разкриват колко мощен съюзник може да бъде природата в нашето ежедневие.

Основна информация

Сусамът („Sesamum indicum“) е едногодишно растение, което расте в топлите райони на Азия и Африка, но в последните десетилетия се култивира и в България. Той се отглежда основно в Южна България, където климатичните условия са най-благоприятни за неговия растеж. Беритбата на сусамовите семена обикновено започва в края на лятото и продължава до началото на есента, когато капсулите на растението узреят и семената могат да бъдат събрани.

Сусамът е източник на много хранителни вещества. Той съдържа високи нива на калций, магнезий, желязо, фосфор, витамин B6, и най-вече – значително количество антиоксиданти и полезни мазнини. Тези малки зърна са истинска съкровищница за здравето ни, а тяхната употреба в кулинарията и медицината е широко разпространена.

Сусам-билка

Състав и активни вещества

Сусамовите семена, както споменахме, са богати на важни хранителни съставки, които подпомагат общото ни здравословно състояние. Ето някои от ключовите съставки на сусама:

 

– Лигнани: Специфични антиоксиданти, които играят роля в регулирането на холестерола и защитават организма от свободните радикали.

– Сезамин и сезамолин: Две мощни антиоксидантни съединения, които имат противовъзпалителни свойства и подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система.

– Калций и магнезий: Минерали, необходими за здрави кости и зъби, както и за правилното функциониране на нервната система и мускулите.

– Витамини от група B: Подпомагат енергийния метаболизъм и са от съществено значение за здравето на кожата, косата и ноктите.

Ползи за здравето

Сусамовите семена са малки, но с голямо въздействие върху здравето. Ето някои от основните ползи, които редовната употреба на сусам може да донесе:

 

  1. Поддържа здравето на сърцето: Благодарение на съдържанието на част от веществата, сусамът може да помогне за понижаване на нивата на лошия холестерол и за подобряване на общото здраве на сърдечно-съдовата система.

 

  1. Засилва костната структура: Калцият и магнезият в билката са от съществено значение за здравината на костите и зъбите, което го прави отличен избор за предотвратяване на остеопороза и други костни заболявания.

 

  1. Регулира храносмилането: Сусамът съдържа значително количество фибри, които подпомагат храносмилането и помагат за предотвратяване на запек и други стомашно-чревни проблеми.

 

  1. Подпомага кожата и косата: Благодарение на високото съдържание на витамини от група B и антиоксиданти, сусамовите семена могат да подобрят състоянието на кожата и да подпомогнат растежа на здрава коса.

 

  1. Укрепва имунната система: Богатият набор от витамини и минерали в билката помага за засилване на имунната система и защитата на организма от инфекции.

Рецепта за пълнозърнест хляб със сусам

Сусамът не е само билка, но и важна съставка в кулинарията, която може да добави здравословни ползи към вашите ястия. Ето как можете да приготвите вкусен и здравословен пълнозърнест хляб със сусам:

 

Необходими продукти:

– Брашно (пълнозърнесто) – 300 г.

– Брашно (бяло) – 160 г.

– Прясно мляко (бадемово, Верея) – 100 мл.

– Вода – 150 мл., топла

– Захар – 1 с.л.

– Зехтин – 1 с.л.

– Сол – 1 ч.л.

– Мая – 4 г.

– Сусам – за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Първо, пресейте брашната в купа. Поставете топлата вода и бадемовото прясно мляко в купата на хлебопекарната. Добавете захарта в единия край на купата, а солта в другия. Изсипете зехтина по средата, след което добавете брашната и маята. Включете хлебопекарната на режим „Whole Wheat“, 900 г, с кафява коричка. Преди втасването поръсете хляба със сусам. Спазвайте пропорциите и се уверете, че течността е леко топла. Хлябът е идеален за здравословни сандвичи. Да Ви е сладко!

Сусам-хляб

Неочаквана употреба на сусам: Сусамовото масло в ароматерапията

Може би не знаете, но сусамовото масло е чудесен избор за ароматерапия и масажи. Неговите хидратиращи и противовъзпалителни свойства го правят отличен за грижа за кожата. Маслото може да се използва като базово масло за есенциални масла или самостоятелно, за да придаде мекота и еластичност на кожата.

 

Сусамът е малка билка с огромен потенциал за нашето здраве. Независимо дали го използвате в кухнята, като част от ежедневната си диета, или като природен лек, той може да бъде ключов елемент за поддържане на добро здраве и енергия.

В курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“ ще откриете още полезни начини за използване на сусам и други билки в ежедневието си.

Време е да се възползваме от силата на природата и да подобрим качеството на живота си по естествен и здравословен начин.

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.