Смрадлика и нейните лечебни свойства

Смрадликата е род в семейство Смрадликови (Anacardiaceae), състоящ се от два основни вида растения: обикновена смрадлика и американска смрадлика. Обикновената смрадлика е широко разпространена в България и притежава различни лечебни свойства, включително противовъзпалителни и антиоксидантни. Затова тя от векове се използва в народната медицина за лечение на редица болести и здравословни проблеми.  От статията ще научите най-важното за тази билка.

Видове смрадлика

 -Обикновена смрадлика (Cotinus coggygria) –  Този вид е известен и под името тетра. Може да е храст или ниско дърво и да достигне до 7 m височина. Среща се в Европа и в Азия (от Южна Европа до Северен Китай). Има червенокафяви и голи клонки. Цветовете на обикновената смрадлика са многобройни и образуват съцветия, които са дълги от 15 до 30 cm и са покрити с власинки.

Листата за сивозелени от долната страна и зелени от горната. Дължината им варира от 3 до 8 cm. Растението расте в равнини, в дъбови гори и в подножието на планини до 800 m надморска височина.

– Американска смрадлика (Cotinus obovatus) – Храст с овални листа, който достига до 10 m височина. Този вид смрадлика се среща само в Северна Америка.

Вещества, съдържащи се в смрадликата

Билката съдържа различни видове съединения, полезни за организма.

  •  Танини – Тези вещества имат антиоксидантен ефект и помагат за пречистването на организма;
  •  Флавоноиди – Тези съединения имат редица ползи за организма – намаляване на вероятността от възпаления, усилване на имунитета и подобряване на пропускливостта на кръвоносните съдове;
  •  Каротини – Бета-каротинът в тялото се превръща във витамин А, който е изключително важен за зрението.

Бране на смрадликата

 

Листата на смрадликата са най-важната част от растението и се използват в народната медицина заради свойствата си. Важно е листата да се берат по време на цъфтежа на растението, преди да са се оформили плодовете. Листата трябва да се събират цели, без да се разкъсват или нараняват.

Приложение на смрадликата

 Поради своите лечебни свойства, смрадликата намира приложение при лекуването на много заболявания и здравословни проблеми:

Проблеми с устната кухина

 

Смрадликата е способна да лекува и проблеми в устната кухина, например афти и възпалени венци. Билката може дори да оправи дъха ви и да направи венците ви по-издръжливи. За подобни проблеми се препоръчва пръскане с извлек от смрадлика. При такава употреба е много важно смрадликата да не се поглъща, защото може да раздразни цялата храносмилателна система.

Употреба в козметиката и при кожни проблеми

Смрадликата се използва и за облекчение на някои дерматологични проблеми. Отварата от смрадлика може да помогне на хората с мазна кожа. Рецептата е следната:

Заливаме една супена лъжица мащерка и една супена лъжица смрадлика с 0,5 L вряла вода. След 15 минути прецеждаме билките през марля или през много ситна цедка. След като изстине, отварата се използва за почистване на лицето. За постигане на максимален ефект е добре това да се извършва след парна баня.

Употреба на смрадлика за рани

 Смята се, че смрадликата може да помогне и при обработването на рани благодарение на нейните антисептични и кръвоспиращи свойства. Според едно проучване от 2016 г. поставянето на компрес със смрадликова тинктура върху рани води до повишаване на нивата на антиоксидантни вещества и следователно до по-бързо зарастване.

Проблеми с храносмилателната система

В народната медицина билката се използва за лечение на гастрит, язви и възпаления на червата.  Също така се смята, че смрадликата може да помогне и при стомашни киселини, диария и храчки.

Как да си направим лековит чай от смрадлика?

Можете да използвате тези две рецепти, за да си приготвите чай от смрадлика за жабурене и гаргари или за бани и компреси. Чаят не трябва да се прилага вътрешно без да е направена консултация с лекар, защото е възможно да има нежелани резултати.

  •   Чай за бани и компреси –  Заливате 50 g листа от смрадлика с 2 L кипяща вода. Варите ги 20 минути. Оставяте чая да престои при стайна температура за един час и го прецеждате.
  •    Чай за жабурене и гаргари  Слагате две супени лъжици листа от смрадлика в 1 L кипяща вода. Варите 5 минути. Оставяте отварата да престои при стайна температура за половин час и я прецеждате през марля. 

Трайността на чая е около 12 часа, ако се съхранява при температура 2 до 8 °C в хладилник.

От тази статия научихте някои интересни неща за приложението и лечебните свойства на смрадликата. Курсът “Здраве и билки” на Българска Образователна Кибернетика ще ви предостави възможността да придобиете задълбочени знания за много лековити билки, които се срещат в България. 

Запишете се за курса тук:

Често задавани въпроси:

Жабуренето с отвара от смрадлика и лайка може да помогне на устната ви хигиена. За да приготвите отварата, залейте една с.л. смрадлика и една с.л. лайка с половин литър вряла вода. Добавете една ч.л. сода. След като се охлади, отварата може да се използва за жабурене по няколко пъти на ден. 

Какво е обикновена смрадлика? – Обикновената смрадлика е видът смрадлика, който се среща в България. 

Рецептата за чай за компреси със смрадлика можете да прочетете по-горе в статията.

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.