Шипка. Натурално богатство за вашето здраве и красота.


Здравейте, любители на природното и здравословното! Днес ще ви разкажем за едно от най-обичаните съкровища на българската природа – шипката. Не, не говорим за Културно-историческия паметник „Шипка“, а за самата билка и нейните изумителни свойства, които могат да трансформират вашето здраве и красота.

Също така ще разгледаме курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“, който ще ви предостави по-задълбочени знания за билките и тяхната употреба.

Основна информация за шипката

Шипката (Rosa canina) е диво растящо розово растение, разпространено в умерените и субтропични зони по целия свят, включително и в България. Тази билка предпочита влажни и добре осветени места, като често се намира по крайбрежия на реки и потоци. Шипката е многогодишно растение, което цъфти през пролетта и лятото, а плодовете й са зрели през есента.


Шипката е известна с богатото си съдържание на витамини и минерали. Витаминът С е основното ѝ богатство, като 100 грама плодове могат да съдържат до 2000 милиграма витамин С, което е значително повече от това, което съдържа портокал или лимон. Използват се плодчетата, които се събират през септември, преди да узреят напълно. Точно тогава те са най-богати на витамин С, което може да се разпознае по яркочервения им цвят.

В следващия етап, когато омекнат и станат тъмночервени, шипките губят значителна част от съдържанието на витамина. Колкото по-узрели са, толкова по-бързо намалява витамин С, особено ако плодчетата са замръзнали и омекнали.

Шипка

Състав и ползи за здравето

Шипката е наистина природно богатство! Тя е изключително богата на витамин С, който е от съществено значение за здравето на имунната система. Освен витамин С, шипката съдържа и витамини А, Е и К, както и минерали като калций, магнезий и желязо, които подпомагат здравето на костите, кръвта и кожата. Шипката има диуретично, запичащо и укрепващо сърцето действие. Използва се при авитаминоза, пролетна умора, пясък в пикочните пътища и настинки. От енергийна гледна точка, стимулира емоциите.

Лечебни свойства

Научни изследвания подкрепят ползите от шипката за здравето. Витаминът С в нея е силен антиоксидант, който помага да се защитим от свободните радикали и да поддържаме кожата си здрава и млада. Шипката също така има противовъзпалителни свойства и се използва за облекчаване на симптомите на артрит и други възпалителни състояния. Тя е ефективна и при лечение на авитаминоза и пролетна умора.

Употреба и приложение

Шипката може да се консумира като чай, сироп, компот или добавка към ястия. Чаят от шипка е особено популярен и се приготвя лесно. Пийте го топъл и се наслаждавайте на неговите благотворни свойства за здравето, като сега за бонус ще ви предоставим и една рецепта. 😊

Рецепта за чай от шипка

Чай от шипка е прекрасен начин да подобрите здравето и да заредите организма с витамини и минерали. Ето страхотна рецепта за чай от тази билка:

Съставки:

Начин на приготвяне:

1. В чайник или тенджера загрейте водата до кипене.
2. Добавете сушените плодове или люспи от шипка в горещата вода.
3. Варете в захлупен съд за около 10-15 минути, за да се извлекат всички полезни вещества.
4. Прецедете чая чрез цедка.
5. По желание добавете подсладител и разбъркайте добре.

Препоръки за употреба

Шипка-билка

Шипков мармалад

Шипковият мармалад е популярен десерт, който запазва високото съдържание на витамин С през зимата. Той е отличен начин да се насладите на полезните свойства на билката по вкусен начин.

Шипката е не просто билка, а истински природен дар за нашето здраве и красота. Нейните полезни вещества и антиоксидантни свойства я правят ценен актив във всяка диета.

За по-задълбочени познания и практически умения в използването на билки, препоръчваме курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“, който предоставя ценни знания за използването на шипка и други природни съкровища. Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате редовно полезна информация за билките и здравето.

Добавете шипката в своя ежедневен ритуал и усетете разликата във вашето благополучие. Нека природата ви подари здраве и красота с шипката – малката, но мощна билка от българските поля!

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.