Розата. Всичко за Нея. Употреба в Билкарството и Кулинарията
Освен красиво цвете, розата е и билка, придаваща изключителна полезност и красота за всички нас. Тя е широко разпространена по цял свят и е символ на любов, храброст и елегантност. Чрез производството на розово масло розата е доста значима и популярна в България. В тази статия ще разгледаме ролята на розата в билкарството и кулинарията, какви лечебни свойства притежава, какви ползи можем да извлечем от нея, както и всичко необходимо за това красиво цвете.
Ако информация за билки или други лечебни растения ви е интересна и искате да научите повече, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Роза - основна информация
Роза е род многогодишни растения и принадлежи към семейство “Rosaceae”. Произтича още от Древен Рим, където е била срещана и отглеждана за първи път. Безспорно тя е едно от най-красивите и предпочитани цветя, която може да се намери почти на всяко кътче в България. В повечето случаи розите са топлолюбиви, но има и такива, които виреят в суров климат.
Има много различни по вид сортове рози, които чрез своите благоухание и красиви цветове придават красота и жизненост за всички нас. Не е случайно че розата е наричана “Царицата на цветята” и е един от символите на България, все пак страната ни е един от водещите производители на розово масло в световен мащаб.
С кои лечебни свойства розата е толкова специална?
“Царицата на цветята” е ценена не само заради изящната си красота и неустоим аромат, но и заради лечебните свойства, които притежава. Най-важните и ключови от тях, които трябва да споменем, са на първо място етеричните масла, чиито многобройни ползи могат да се отдадат на техните свойства. В розата и главно в цветовете й се съдържат също така и витамини, танини, ензими, флавоноиди и други, които придават на билката полезността, която носи за нашето здраве и благополучие.
Ползи на розата за здравето
Розата е доста по-полезна, отколкото предполагаме, нали? В тази статия ще ви споделим основните ползи, които тя придава на здравето ни, както и неща, които и не сте предполагали за нея.
Намаляване на стреса и подобряване на настроението: Така известното розово масло, което е широко срещано и в България, се използва успешно и за успокояване на ума, тялото, намаляване на стреса, както и за подобряване на настроението. Това е благодарение на част от лечебните свойства, които притежава. За намаляване на нивата на стрес и подобряване на настроението може да използвате аромо лапма, която ще ви помогне да се отпуснете и почувствате по-добре.
Подкрепя имунната система: Билката е богата на множество лечебни свойства. Намиращите се в нея антиоксиданти подпомагат здравето на имунната система.
Подкрепа за по-добро храносмилане: Чаят от розови листенца може да стимулира храносмилането, както и да действа разхлабващо. Полезно е за хора, страдащи от такъв вид проблеми, които търсят природно решение за тях.
Подпомага дихателната система: Ароматът на розата, който всички ние обичаме, носи успокоение и облекчение на дихателната ни система, когато тя е раздразнена. Неговото масло е подходящо при дразнене, сухота и други неразположения, като действа успокояващо на дишането и придава по-голямо спокойствие, премахвайки тревожността и напрежението. Подходящо е и при хрема.
За по-добра кожа: Розовото масло действа изключително положително върху всички типове кожа, но е особено полезен при суха или твърде чувствителна.
Употреба в билкарството и кулинарията
Най-известната употреба и формите, под които се среща розата в билкарството, са розовото масло и розовата вода. Вече споменахме част от многобройните ползи, които розовото масло придава за здравето на всички нас, включително грижа за кожата, ароматерапия, намаляване на стреса и тревожността. Има и много други, разбира се.
От своя страна, розовата вода е натурален лек за облекчаване най-вече на менструални болки. Тя също така възстановява изтощена и суха коса, възвръщайки нейния естествен блясък и красота.
Розата е доста използвана и в кулинарията. Тук отново можем да подчертаем използването на розова вода и в това направление. Розата е използвана и под формата на сиропи, желета, чайове, дори и шоколади. Употребата на плодовете на билката са също широко разпространени в кулинарията.
Роза - странични ефекти
Това красиво цвете крие в себе си и странични ефекти, които трябва да вземем под внимание. Най-голямо внимание трябва да отделят бременните жени, които трябва да внимават при употребата, най-вече на розовото масло. Някои хора могат да имат алергии към самото растение или продуктите, произтичащи от него.
Розата, освен едно от най-уникалните и красиви цветя, предлага многобройни ползи за здравето и благополучието ни. Тя с право може да се смята за едно от най-големите богатства, които държавата ни притежава. Ако искате да се запознаете в детайли с лечебните свойства и приложения на много други билки, курсът “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика” е правилното място за това.
Запишете се за курса тук: