Портокал. Освежаващата сила на здравето

Портокалът е плод, който всички познаваме и обичаме, но малко хора знаят, че той има и билкови свойства, които могат да бъдат използвани за подобряване на здравето. Билката портокал, чийто основен източник са кората и цветовете на плода, притежава уникални качества, които я правят ценна част от традиционната медицина.

В курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“ се разглеждат подробно не само екзотични билки, но и такива, които често подценяваме.

Портокалът е един от тези дарове на природата, който заслужава внимание заради своите лечебни свойства и освежаващо действие върху организма.

Портокал-билка

Билкови свойства на портокала

Портокаловата кора е особено богата на витамин C, флавоноиди и други антиоксиданти, които стимулират имунната система и предпазват организма от свободните радикали. Освен това, тя съдържа естествени масла, които имат антисептично и противовъзпалително действие. Тези масла могат да бъдат използвани в ароматерапия, за успокояване на нервите и подобряване на настроението.

Цветовете на портокала, известни още като нероли, също са ценен източник на полезни вещества. Те са популярни в парфюмерията и козметиката, но техните лечебни свойства също не бива да се пренебрегват. Тази билка е отлично средство за облекчаване на стреса и тревожността, като същевременно носи свежест и енергия на тялото.

Рецепта за класически портокалов сок

Включването на портокала в ежедневната ви диета може да стане по много начини, но един от най-популярните е чрез пресен портокалов сок. Този класически портокалов сок е не само вкусен, но и напълно натурален – без консерванти и оцветители.

 

Необходими продукти:

– 5 бр. портокали

– 1 бр. лимон

– 200 г. ситен лед

– 75 г. пудра захар

– 500 мл. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете портокалите и лимона, като премахнете всички бели части от кората.
  2. Нарежете ги на четвъртинки и отстранете семките.
  3. Настържете оранжевата част на кората на един, два от портокалите за по-интензивен вкус.
  4. Поставете нарязаните плодове, леда, захарта и стърготините в блендер и ги смелете за около минута на максимални обороти, докато се получи фина консистенция.
  5. Разредете сместа с 500 мл. вода и сервирайте свежия сок.

 

Този портокалов сок не само освежава и хидратира, но и доставя на организма необходимите витамини и минерали. Освен това, той е идеален за консумация по всяко време на деня и особено подходящ за горещите летни дни.

Портокалов-сок

Портокалът като съюзник в борбата с настинките

През зимните месеци, когато настинките и грипът са често срещани, портокалът може да се превърне във вашия верен съюзник. Билковият чай от портокалова кора помага за облекчаване на симптомите на настинка, като намалява кашлицата и помага за отхрачването. При употреба е хубаво да се има предвид, когато се ползва кората дали е обработвана с химикали. Комбинацията от витамин C и антиоксиданти в портокала също така подсилва имунната система, като предотвратява по-сериозни усложнения.

Ароматът на портокал има и антидепресантни свойства, които могат да помогнат в борбата с „зимната депресия“ и общото чувство на умора.

 

Портокалът е истинско съкровище, което може да бъде използвано не само като плод, но и като мощна билка с множество ползи за здравето.

В курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“ можете да научите повече за използването на този и други натурални продукти за подобряване на здравето и благополучието. Чрез задълбочено изучаване на свойствата на различните билки, курсът предоставя уникални знания и практически умения, които могат да бъдат приложени в ежедневието.

Нека не забравяме силата на природата и даровете, които ни предоставя, като портокала. От кората до сока – всичко в този плод е полезно и може да бъде използвано за поддържане на здравето и доброто самочувствие. Инвестирайте в здравето си с натурални продукти и знанията, които ще ви направят по-здрави и по-щастливи.

Запишете се за курса тук:

Често задавани въпроси за портокала

За по-лесно изчисляване ще приемем, че 1 литър портокалов сок тежи 1 килограм. Всеки портокалов сорт съдържа различно количество сок. Като имаме предвид, че 1 портокал тежи средно 200 г., то 1 кг. портокали – това са 5 портокала. А от 5 портокала ще се получат 375 грама сок. Разбира се, може да има разлика плюс-минус в зависимост най-вече от сорта – някои са с по-дебела кора, други по-сочни и т.н.

Да, портокаловата кора е чудесна за козметични приложения. Тя може да бъде изсушена и смляна на прах, след което да се използва като естествен ексфолиант за лице и тяло. Освен това, портокаловата кора може да бъде добавена към маски за лице, за да озари и освежи кожата, благодарение на високото съдържание на витамин C и антиоксиданти.

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.