Всичко, което трябва да знаете за мащерката

Мащерката е една от най-известните български билки и има е изключително полезна.

Основна информация за билката мащерка

Мащерката е тревисто многогодишно растение с лилав или розов цвят и отличаващ се силен аромат. Цветовете и листата на растението често се използват в готварството. По-важен обаче е фактът, че мащерката има лечебни свойства и е изключително здравословна билка. Други имена, под които е известна мащерката, са бабина душица и овчарски босилек. Билката представлява полухрастче, формиращо сбити или рехави туфи. Растението може да е високо до 30 cm и широко до 40 cm.

Произхожда от Южна Европа, но днес се култивира по целия свят. Обикновено се засажда през пролетта. Можете да откриете мащерка на много места, включително гори, брегове и планински ливади. Съществуват над 50 познати вида мащерка.

Полезни вещества, съдържащи се в мащерката

Мащерката съдържа голям брой витамини и минерали, полезни за нашето здраве, като например:

Приложение на мащерката

Мащерката е известна с лечебните си свойства и намира широко приложение в медицината. Тази билка има антибактериални свойства – тинктура от мащерка се използва за премахване на акне. Затова мащерката е често срещана съставка в гелове и кремове за грижа за кожата. Също се използва за лечение на проблеми с дихателната система.

Етеричното масло от мащерка може да помогне при гръдни инфекции, ухапвания от насекоми и дори краста. Билката също се използва за дезинфекция. Чаят от мащерка пречиства дихателните пътища и е способен да облекчи кашлицата. Разбира се, мащерката е широко използвана и като подправка в кулинарията.

Форми, под които се използва мащерката:

  • Кремове и мехлеми за лечение на кожни проблеми;
  • Като подправка;
  • Чай;
  • Тинктура от мащерка;
  • Етерично масло от мащерка.

Как да си направим лековит чай от мащерка?

Съставки, необходими за приготвяне на чай от мащерка:

  • вряща вода (1 чаша);
  • сушена мащерка (1 чаена лъжица суха билка);
  • мед или лимон (по желание).

Препоръчително е на всяка чаша вода да слагате по една лъжица от билката.
След като водата заври, поставете мащерката в нея. Оставете чая да се вари 5 до 10 минути. След като чаят се накисне, филтрирайте го през цедка и го сложете в чаша. Можете да добавите мед или сок от лимон, за да го направите по-вкусен.

Ако искате да научите още много полезни и интересни неща както за мащерката, така и за други лековити билки, вие се нуждаете от курса “Здраве с билки” на „Българска образователна кибернетика“. В това обучение ще придобиете ключови знания за билколечението. Курсът е подходящ за всички, които осъзнават необходимостта от здравно обучение и искат да разберат как да сведат боледуванията в семейството си до минимум.

 

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.