Магарешки бодил. Лечебната сила и тайни на билката.

Магарешки бодил (Onopordum acanthium), наричан още “обикновен гингер”, е трънлива билка от семейство Сложноцветни. В тази статия на “Българска Образователна Кибернетика” ще разгледаме основните и най-важни неща за магарешкия бодил, неговото разпространение и основни характеристики, както и лечебния му химичен състав с ползите, които придава за човешкото здраве и организъм. 

Ако искате да научите още повече за магическите тайни на билките, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “БОК”.

Разпространение и основна информация

Родината на магарешкия бодил е Средиземноморието, части от Европа, Азия и Северна Африка. Растението е многогодишно и достига височина до 2 метра. Среща се широко и в България и е разпространен по сухи и каменисти места, край сгради и пътища. Билката цъфти през лятото и е известна с красивите си пурпурни цветове, които са и много полезни. Магарешкият бодил е изкуствено внесен в Централна и Северна Америка, както и в Австралия и Нова Зеландия.

Магарешкият бодил е от билките, които привличат пчелите. В миналото някои части от растението са се използвали за храна, а маслото, което се извлича от семената, за горене и готвене. Друго приложение на магарешкия бодил е, че се използва и като декоративно растение. 

Магарешки-бодил

Състав и лечебни свойства

Магарешкият бодил притежава антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Листата на билката, които също имат широко приложение в билколечението, съдържат сапонини, алкалоиди и инулин. В билката се намират още флавоноиди, танини и витамини. Активните съставки в магарешкия бодил предпазват и стимулират нашето здраве и благополучие, предавайки им истинска лечебна сила.

Ползи за здравето

Магарешкият бодил е признат за своите многобройни ползи, които притежава. Билката се използва широко в народната медицина и се препоръчва като лек за най-различни проблеми. Най-основните от тях са:

 

1. Магарешкият бодил е полезен за храносмилателната система. Билката подобрява апетита, стимулира производството на секрети от ендокринните жлези и повишава киселинността на стомашния сок. Подобрява храносмилането и спира диарията. 

 

2. Магарешкият бодил има свойството да изчиства токсини от организма и да облекчава симптомите на задържане на течности. 

 

3. Бодливата билка, благодарение на богатия си химичен състав, има силно подмладяващо действие. Балансът на витамините, съдържащи се в магарешкия бодил, е важен за жизнеността и бодростта ни. 

 

4. Освен това, билката се използва и за лечение на проблеми с простатата. Подходяща комбинация при проблеми с простата е магарешкия трън с дребноцветна върбовка, котешка стъпка, бреза и коприва.

 

5. Магарешкият бодил има и много други приложения. Полезен е при бронхит, пневмония, астма, както и при цистит, уретрит и нефрит. Облекчава болката и възпалението при заболявания на опорно-двигателния апарат. 

Странични ефекти от магарешки бодил

Магарешкия бодил се счита за безопасен, но все пак има и своите странични ефекти. Хора с алергии към бодливата билка трябва да бъдат много внимателни с нейната употреба. Като възможни други странични ефекти се посочват: стомашно-чревни проблеми, главоболие, сърбежи и обриви. Бременните и кърмещи жени е препоръчително да се консултират със специалист или лекар преди употреба на билката с лечебна сила. 

Рецепта за чай от магарешки бодил

Чаят от магарешки бодил е изключително полезна природна отвара с укрепващо и тонизиращо действие. В народната медицина съществуват многобройни рецепти за чай от лечебната билка, като ние ще ви споделим една от тях.

Рецепта за полезен чай от бодливото растение: За да приготвите чай от магарешки бодил, се използват изсушените цветове на билката, около 2 супени лъжици. Те се варят в продължение на 10-15 минути в 600 мл. вода. Полученият природен еликсир се прецежда и овкусява с мед или захар (по желание) и се консумира на малки дози през целия ден.

Магарешки-бодил-билка

 

Магарешкият бодил е билка с лечебна сила, която предлага многобройни ползи за нашето здраве и благополучие. В тази статия се запознахме с всичко най-важно за бодливото растение, а ако искате да научите още повече полезна информация, както за магарешкия бодил, така и за други полезни билки, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.