Основни ползи от приема на джинджифил. И бонус полезна информация.

Джинджифилът (“Zingiber officinale”) е билка, чиито корени са известни с уникалните си полезни свойства. Расте под земята и има твърда текстура. Произхожда от Югоизточна Азия и е сред най-вкусните и здравословни подправки на планетата. В България джинджифилът е слабо разпространен, но все пак може да бъде намерен най-често в магазините. Най-полезните части на билката са нейният корен и листата.

Ако полезна информация като тази за джинджифила ви е интересна, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.

Биохимичен състав и активни съставки

Джинджифилът съдържа множество полезни вещества, притежавайки богат биохимичен състав и активни съставки. Тези от тях, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкия организъм и здраве, са витамини, минерали, етерични масла, гингероли, шагоали, желязо, магнезий, фибри и още много. Много от тези полезни съставни елементи са с важна функция в устройството на билката, дължейки противовъзпалителните и антиоксидантните й свойства.

Джинджифил

Ползи за здравето от джинджифил

Джинджифилът и най-вече неговия корен влияят изключително благоприятно за здравето и благополучието ни. Най-важните ползи за здравето при употреба на билката, подкрепени и от научни изследвания са:

 

  • Употреба на джинджифил стимулира облекчаване на стомашните проблеми и е доста полезен при отслабване. Смята се, че чаят от билката може да потисне апетита, което да ограничи приема на храна и по-този начин свалянето на килограми.
  • Билката е много ефективна при гадене и повръщане. Употребата й може да помогне за облекчаване на проблеми от подобен характер, като се препоръчва най-често да се дъвче. Предполага се, че коренът на джинджифила може да облекчи гаденето и повръщането дори при пациенти, които преминават през химиотерапия.
  • Джинджифилът се смята за доста ефикасен за подобряване на функцията на сърдечно-съдовата система. Употребата му и най-вече приемът на корена на билката, намалява нивата на “лошия” холестерол в кръвта, поддържайки нормалните нива на кръвната захар и регулира кръвното налягане
  • Благодарение на част от лечебните си съставки и свойства, които се съдържат в джинджифила, билката помага за забавяне на стареенето на мозъка. Джинджифилът може да предпазва мозъка от заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.
  • Скорошни изследвания твърдят, че билката може да има противоракови свойства, намалявайки възпаленията и растежа на ракови клетки. Противораковите свойства на джинджифилът се приписват най-вече на джинджерола, съдържащ се в билката. Необходими са още допълнителни изследвания, за да бъде максимално изяснена тази полза на билката.
  • Джинджифилът действа срещу бактерии, които понякога са резистентни към антибиотици. Отделно подтиска безпокойството, а пък в комбинация с елеутерокок, тулси и астрагал помага за регулиране на адреналина. Афродизиак, усилва паметта и възстановява след умора.

Интересни факти, митове и легенди

Джинджифилът се използва в Индия и Китай още от древността като медицинско средство и подправка.

Името джинджифил, преведено, означава “рогат”, което е свързано с формата на билковия корен.

В Европа се разпространява благодарение на Марко Поло през 13 век.

Странични ефекти

Джинджифилът е сравнително безопасен за употреба, но все пак трябва да се внимава с него в някои случаи. Някои хора могат да изпитат стомашни неразположения и неудобства след употребата му. Други могат да имат газове, диария или друг дискомфорт в корема. При някои хора могат да се срещнат алергични реакции, предизвикани след употреба на джинджифил.

Рецепта за джинджифилов чай

Ще ви споделим рецепта за изключително ароматен, леко парлив и силно загряващ чай от джинджифил:

Основни съставки: 1 парче пресен джинджифил, 2 чаши вода, 1-2 супени лъжици мед и сок от половин лимон (по желание)

Инструкции: Джинджифилът се обелва и нарязва на тънко. Водата се слага да ври в тенджера като се добавя и билката. Намалете огъня и оставете да къкри за около 15 минути. Чаят се прецежда в чаша и се добавя мед и лимон на вкус. За финал остава да се насладите на топлата природна напитка, която ще ви осигури множество ползи за здравето.

В тази статия ви запознахме с най-важното и основно за джинджифилът, неговият биохимичен състав и лечебни свойства, ползи, интересни факти, странични ефекти и като за финал рецепта за чай. Изводът от всичко е, че билката може да бъде ценен природен дар за по-здравословен и красив живот. 

Ако искате да научите още повече за невероятните ползи на билките, запишете се на курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”. 

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.