Цейлонска канела. Сладка подправка с лечебни свойства

Цейлонската канела се добива от цейлонското канелено дърво, което расте в Шри Ланка и някои близки държави. Тя често се използва като подправка в сладкарството и има редица полезни свойства.

Основна информация и физическа характеристика

Цейлонското канелено дърво (Cinnamomum verum, Cinnamomum zeylanicum) е малко вечнозелено дърво от семейство Лаврови (Дафинови, Lauraceae), високо от 10-15 m. Листата имат продълговата форма и са дълги от 8 до 18 cm. Те са гладки със специфичен аромат. Младите листа са червени и постепенно придобиват тъмнозелен цвят. Плодовете са лилави, дълги са 1 cm и имат костилка, съдържаща 1 семе. 

Подправката всъщност се състои от изсушеното вещество под кората на дървото. Цейлонската канела има кафяв цвят, сладък вкус и приятен аромат. От дървесната кора се извлича и етерично масло, което се използва в напитки и парфюми. Някога канелата е била по-ценна дори от златото. В Древен Египет и средновековна Европа се е използвала за различни религиозни ритуали.

Ларвите на пеперудата Chilasa clytia се хранят с листата на цейлонското канелено дърво. При младите растения това може да доведе до пълна загуба на шумата. Цейлонската канела се различава доста от по-популярните видове канела, като касията и виетнамската канела.

Разпространение и химичен състав

Самото наименование на цейлонското канелено дърво идва от старото име на Шри Ланка – Цейлон. Над 80% от световните запаси от цейлонска канела идват от тази държава, но растението също се култивира в Мадагаскар, Бразилия и Индонезия. Дървото расте във влажни почви и се нуждае от пряка слънчева светлина.

Освен че съдържа голямо количество антиоксиданти, цейлонската канела е добър източник на калий, цинк, манган и витамини А и К.

цейлонска-канела-билка

Полезни качества

Защитава от сърдечни заболявания

Цейлонската канела може да понижи нивата на някои рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. Изследвания показват, че консумирането на 1,5 g канела всеки ден води до по-ниски нива на LDL холестерол, триглицериди при хора с метаболитни заболявания, като диабет и затлъстяване. 

Антиоксидантно съдържание

Канелата е отличен източник на полифеноли. Тези антиоксидантни вещества предпазват тялото от увреждащото действие на свободните радикали.

Противораково действие

Канелата има потенциално приложение за лечение и превенция на рак. Някои изследвания показват, че веществата в подправката могат да забавят растежа на раковите клетки и дори да ги унищожават.

Канелата в готварството

Канелата има приятен аромат и сладък вкус, обичан от много хора. Затова тя често се използва в сладкарството. Изключително популярни в Северна Европа са канелените рулца – вкусни печени курабии, покрити с масло и смес от канела и захар. Подправката се използва и за приготвянето на ябълкови сладкиши, мляко с ориз и други сладки изделия. Може да се добави към греяно вино или други напитки, например чай с джинджифил и канела.

 

Рецепта за коледни меденки с канела:

Съставки:

  • 2 кафени чаши захар;
  • 2 кафени чаши олио;
  • 2 яйца;
  • 3 с.л. течен мед;
  • 1 ч.л. канела;
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат (размита в една с.л. кисело мляко);
  • 3-4 чаени чаши брашно;
  • Мармалад от сливи (по желание).

 

Инструкции:

  1. Разбиват се леко яйцата със захарта;
  2. Към тях се добавят останалите съставки;
  3. Добавя се постепенно пресятото брашно до замесването на меко тесто;
  4. Оформят се топки с големината на орех и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене;
  5. Топките се сплескват малко и отгоре се забучва парченце орех;
  6. Тавата се слага в загрята на 180 °C фурна се пече за около 14-16 минути;
  7. След като меденките изстинат могат да се слепят с мармалад.




От тази статия научихте най-важното за цейлонската канела и нейните ползи и лечебни свойства. Ако искате да задълбочите знанията си за билките и техните приложения, имате уникалната възможност да направите това, като се запишете за курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.

В него вие ще научите още много полезни и интересни неща за използването на билки за лечение на различни здравословни проблеми, както и за профилактичната употреба на лековити растения.

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.