Червена боровинка. Най-важното за плода

Червената боровинка е вечнозелен храст с ядливи плодове. Разпространен е на три континента, а в България се среща в планините. Този вид боровинки са известни със своите лечебни свойства и се използват за направата на различни хранителни продукти.

Основна информация

Червената боровинка (Vaccinium vitis-idaea) е вид вечнозелен храст от семейство Пиренови (Ericaceae). Листата на растението са овални с дължина до 3 cm. Цветовете наподобяват камбани и могат да са бледорозови или бели. Дължината им варира между 3 и 8 mm. Плодовете са червени и узряват в края на лятото или през есента. Имат кисел вкус в началото, но стават по-сладки, ако се оставят на растението през зимата.

Разпространение

Диви червени боровинки се срещат се в северните части на Северна Америка, в Кавказ, Сибир, Мала Азия и някои региони в Европа. В България растат в иглолистните гори в Стара Планина, Пирин, Рила и други планини. Растението издържа на температури до -50 °C, но не вирее в горещ климат. Червената боровинка се отглежда в много държави в Европа и Азия.

Химичен състав

Червените боровинки съдържат редица полезни за организма вещества:

  • Витамин C – изключително важен за имунитета. Играе съществена роля за производството на колаген и е антиоксидант.
  • Манган – 100 g червени боровинки могат да ви предоставят цялото необходимо дневно количество от този елемент. Манганът поддържа костите здрави и подпомага работата на нервната система;
  • Кверцетин – флавоноид, който има противовъзпалително действие и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Активното вещество в плода е арбутин и се съдържа в по-голямо количество в листата, отколкото в плодовете.

Мечо-грозде-чай

Полезни качества на червените боровинки

Подпомагат отслабването

Съставът на пресните червени боровинки е около 85% вода. Благодарение на ниското си съдържание на калории (55 cal за 100g), те са подходящи за хора, стремящи се да отслабнат. Освен това, тези плодове възпрепятстват действието на ензим, който отговаря за разграждането на мазнините в храните, което не позволява на тялото да получи калории от тях.

 

Полезни са за храносмилателната система

Консумирането на червени боровинки оказва благоприятно въздействие върху чревната микрофлора. Изследвания показват, че диета, богата на червени боровинки, предпазва от възпаления и увеличава числеността на Akkermansia muciniphila – бактерия, която поддържа чревната бариера здрава.

Помагат за здравето на сърдечно-съдовата система

Благодарение на фибрите, антоцианините и полифенолите, които съдържат, червените боровинки са изключително полезни за сърцето и кръвоносните съдове. 

Изследвания показват, че тези плодове намаляват нивата на триглицериди, предпазват клетките на сърцето от увреждане и забавят развитието на атеросклероза

Освен това, червените боровинки могат да помогнат за контрола на кръвната захар, благодарение на фибрите и полифенолите, които съдържат.

 

Имат високо съдържание на антиоксиданти

Може би най-забележителното качество на червените боровинки е големият брой антиоксидантни вещества, които съдържат, включително витамини Е и C, манган и кверцетин. Антоцианините в плодовете им придават червен цвят и също имат антиоксидантно действие. 

 

Предпазват от рак

Полифенолите в червените боровинки са способни да намалят риска от развитие на някои видове рак. Проучване от 2018 г. откри, че ферментиралият сок от тези плодове забавя разпространението и растежа на клетките на рака на устната кухина.

 

Освен това червената боровинка е ефективна при скорбут и бактериални инфекции на отделителната система. В комбинация с лайка има синергично действие при цистит и други урологични инфекции.

Как да приемате червени боровинки?

Плодовете могат да се ядат сурови, но киселият им вкус може да не се хареса на всеки. В скандинавската кухня има много рецепти за ястия с тях. От червените боровинки може да се приготви сладко. В Швеция то често се сервира заедно с кюфтета и печени картофи, а във Финландия и Норвегия – като гарнитура към еленски пържоли. 

Освен това, можете да намерите в магазините сокове и сиропи от червени боровинки, както и изсушени плодове. В някои рецепти, които включват други видове боровинки, те могат да бъдат заменени с червени, за да се получат интересни вариации. 

В аптеките можете да откриете и хранителни добавки под формата на капсули или таблетки с червена боровинка.

 

Досега се запознахте с интересни и полезни факти за червените боровинки и техните полезни свойства. Тези от вас, които искат да придобият по-задълбочени знания за билколечението, имат уникалната възможност да направят това, като се запишат за курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.

В него вие ще научите още много полезни и интересни неща за приложението на билките при лечението на различни здравословни проблеми, както и за профилактичната употреба на лековити растения.

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.