Черна боровинка. Природният дар за здрави очи и кръвоносна система
Черната боровинка е храст с ядливи плодове със синкавочерен цвят. Често срещана е в българските планини. Плодовете ѝ са известни с разнообразните ползи, които носят на организма ни.
Физическа характеристика
Черната боровинка е малко листопадно полухрастче, чиято височина варира от 10 до 50 см. Може да живее до 30 години. Листата са дълги от 1 до 3 cm и имат остри връхчета.
Латинското наименование на растението е Vaccinium myrtillus. Плодовете му са синкавочерни и се появяват от юли до септември. Диаметърът им е около 1 cm. Храстът цъфти през април и май.
Разпространение
Vaccinium myrtillus е вид боровинка, който се среща в почти всички европейски държави, както и в Азия, Гренландия и западната част на Северна Америка.
В България билката расте в широколистни и иглолистни гори, по торфища и пасища високо в повечето български планини до 1800 m надморска височина.
Химичен състав
Черните боровинки са богати на антиоксиданти, които защитават организма от болести.
Според някои проучвания боровинките, включително черните, са от храните с най-високо съдържание на антиоксиданти.
Тези плодове са изключително богат източник на антоцианини, които придават цвета на някои плодове. Тези вещества имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен това, черните боровинки съдържат фенолни киселини и витамин C.
Бране на черната боровинка
Боровинките се берат през лятото след като са напълно узрели. След събиране плодовете трябва да се почистят от примеси от други растения и да се предпазват от смачкване.
Ползи и приложения на черната боровинка
Плодовете са широко използвани в народната медицина заради разнообразните си ползи за организма и лечебните си свойства.
Противовъзпалително действие
Черната боровинка помага на организма да се бори с възпаленията.
Възможно е този ефект да е резултат от наличието на антоцианини в плода. Тези вещества имат антиоксидантни и антивъзпалителни свойства.
Данните от изследвания показват, че черната боровинка може да допринесе за ефективното лечение и превенцията на хронични възпалителни заболявания.
Полезни за зрението
Това е може би най-известното свойство на черната боровинка. Антоцианините в плода подобряват очната функция при хора с глаукома и диабетна ретинопатия. Черната боровинка може да облекчи сухотата и умората в очите след продължително взиране в екран.
Смята се също, че черната боровинка може да подобри нощното виждане. През Втората световна война британските пилоти ядяли сладко от черни боровинки, за да могат да виждат по-добре през нощта.
Подпомагат сърдечното здраве
Черните боровинки имат благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система. Плодът може да повиши нивата на добрия (HDL) холестерол
Данните от това изследване показват, че приемът на черна боровинка може да подобри нивата на тромбоцитите и на кръвното налягане.
Богати са на хранителни вещества
Въпреки че в тях няма много калории, черните боровинки са добър източник на фибри, манган и витамини К и C. Освен това, те могат да ви помогнат да увеличите дневния си прием на вода, защото тези плодове всъщност съдържат около 85% вода.
Намаляват нивата на кръвната захар
Едно изследване показва, че диета, богата на пресни черни боровинки, може да увеличи секрецията на инсулин при хора, страдащи от метаболитен синдром. Това заболяване е съвкупност от затлъстяване и други симптоми и увеличава риска от инсулт, сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Повишените нива на инсулин водят до понижаване на тези на кръвната захар.
Употреба в готварството
Рецепта за сладко от черни боровинки
Съставки:
- 500 g черни боровинки
- 400 g кристална захар
- сок от един лимон
Инструкции за приготвяне:
- Измивате боровинките и премахвате листата и дръжките;
- Слагате всички съставки в дълбок съд и го нагрявате;
- След като захарта се разтопи, усилвате котлона;
- Изчаквате сместа да започне да кипи бурно и продължете да нагрявате, докато достигне 105 градуса. Това обикновено отнема около 10 минути;
- След като изстине малко, изсипвате сместа в сухи, затоплени буркани.
Как да си направите лековит чай от черна боровинка?
Залейте две чаени лъжици ронени листа от черна боровинка с 350 ml кипяща вода и оставете да се запари 20 минути. След това прецедете сместа през марля. Можете да добавите и лимон за вкус.
Странични ефекти и противопоказания на черната боровинка
Стига да се приема в разумни количества, черната боровинка е безопасна почти винаги. Въпреки това трябва да имате предвид, че са възможни алергични реакции, както и гадене или чревен дискомфорт. На хора, приемащи антикоагуланти, се препоръчва да се консултират с лекар, преди да приемат черна боровинка.
Черната боровинка има редица ползи за здравето. Плодът може да е от помощ при лечението на проблеми със зрението и сърдечносъдовата система. Освен това боровинката съдържа разнообразни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае.
За да научите полезни и интересни неща за приложението на билките в ежедневието, запишете се за курса “Здраве и билки” на Българска Образователна Кибернетика.
В него ще имате уникалната възможност да придобиете незаменими знания в сферата на билколечението и практичната употреба на билките.
Запишете се за курса тук: