Аронията - плод с редица полезни свойства

Аронията е храст, произхождащ от Северна Америка. Съществуват три основни вида: червена, черна и пурпурна арония. Плодовете на растението са много полезни за здравето и се използват за лечение и превенция на някои заболявания. В тази статия ще разгледаме основно черната арония.

Видове и физическа характеристика

Арония е род храсти от семейство Розови. Родът включва три основни вида растения:

Черна арония (Aronia melanocarpa) – Достига до 2 m височина и 2 m широчина. Цветята са бели с гладки чашелистчета и цъфтят през пролетта. Листата са не по-дълги от 6 cm и са тъмнозелени на цвят. Плодовете са черни и дълги до 1 cm.

Червена арония (Aronia arbutifolia) – Червената арония обикновено е по-едра от черната. Достига до 5 m височина и широчина 2 m. Цветовете са бели или бледорозви, с дължина до 1 cm. Плодовете са червени.

Пурпурна арония (Aronia prunifolia) – Този вид се смята за хибрид на черната и червената арония. Плодовете са черни или тъмнолилави, а цветовете – розови или бели.

Разпространение на аронията

И трите вида арония произхождат от източните части на Северна Америка, но се култивират и в Европа.

Химичен състав

Черната арония е нискокалоричен плод и има ниско съдържание на мазнини. Освен това плодът съдържа голямо количество фибри. 100 g плодове от черна арония могат да ви дадат 50% от препоръчителната дневна доза (ПДД) манган, както и ⅓ от ПДД витамин C. Други полезни за организма вещества, които могат да се открият в черната арония, са желязо и витамини А, Е и К.

Ползи от черната арония

Антиоксидантно действие

Аронията е много добър източник на полифеноли – вещества с антиоксидантно действие, които неутрализират свободните радикали в организма. Това предотвратява появата на оксидативен стрес в тялото. По този начин аронията ни защитава от рак и сърдечносъдови заболявания.

Противораково действие

Изследвания показват, че антоцианините, съдържащи се в черната арония могат да забавят и дори да спрат растежа на клетките на рака на дебелото черво.
Екстрактът от арония може и да се използва като помощно средство при лекуването на рак на панкреаса с химиотерапия.

Укрепва имунната система

Аронията може да помогне за укрепването на имунитета ви. Плодовете имат противовъзпалителни и антивирусни свойства.Според изследвания те притежават и антибактериално действие срещу бактерии като Bacillus cereus и Escherichia coli.

Полезна за сърдечносъдовата система

Както вече спомнахме, аронията има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които я правят полезна за сърдечносъдовата система.

Смята се, че плодът може да е от особено голяма полза за хора, страдащи от метаболитен синдром – съвкупност от болестни състояния, която повишава риска от развиване на диабет.

Проучвания показват, че ежедневният прием на черна арония за период от два месеца значително намалява систолното кръвно налягане и холестерола. Този ефект е най-силен при хора над 50-годишна възраст.

Как да я добавите към диетата си

Не всеки харесва вкуса на прясната черна арония, защото тези плодове обикновено са доста кисели. Има много различни форми, под които можете да ги добавите към диетата си, за да можете да се възползвате от полезните им свойства, но да избегнете неприятния им вкус:

-Сладка или конфитюри – От плодовете лесно можете да си направите сладко, което да консумирате самостоятелно или да добавите към печени изделия като курабии или сладкиши.

-Сокове и сиропи – От черната арония може да се направят сиропи, които да се добавят към гофрети или палачинки. Също така можете да приготвите смутита или сокове от плода.

– Чай от арония – Както и от други плодове, и от аронията може да се приготви чай.

Рецепта за чай от арония

Съставки:

Начин на приготвяне:

Заливате плодовете с две чаени чаши вряла вода;
Захлупвате съда и оставяте запарката така за 30 минути;
След като чаят се охлади, го прецеждате и го наливате в чаши;
Можете да добавите мед или лимон за вкус.

Странични ефекти

Не са известни сериозни странични ефекти от консумацията на черна арония. Трябва да отбележим, че тези плодове имат тръпчив вкус и изсушават устната кухина. Затова те не са приятни за консумиране самостоятелно и е по-добре да се комбинират с други храни или да се добавят към напитки.

Тези от вас, които искат да задълбочат знанията си в сферата на билколечението, имат уникалната възможност да направят това, като се запишат за курса “Здраве и билки” на „Българска Образователна Кибернетика“. В него вие ще научите още много полезни и интересни неща за приложението на билките при лечението на различни здравословни проблеми, както и за профилактичната употреба на лековити растения.

Запишете се за курса тук:

Често задавани въпроси:

Аронията е полезно средство при лечението на рак на дебелото черво, заболявания на сърдечносъдовата система.

Рецептата за чай от арония можете да намерите по-горе.

 Препоръчителното количество арония, което да се приема на ден, е 25-30 плода.

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.