Всичко, което трябва да знаете за мащерката
Мащерката е една от най-известните български билки и има е изключително полезна.
Основна информация за билката мащерка
Мащерката е тревисто многогодишно растение с лилав или розов цвят и отличаващ се силен аромат. Цветовете и листата на растението често се използват в готварството. По-важен обаче е фактът, че мащерката има лечебни свойства и е изключително здравословна билка. Други имена, под които е известна мащерката, са бабина душица и овчарски босилек. Билката представлява полухрастче, формиращо сбити или рехави туфи. Растението може да е високо до 30 cm и широко до 40 cm.
Произхожда от Южна Европа, но днес се култивира по целия свят. Обикновено се засажда през пролетта. Можете да откриете мащерка на много места, включително гори, брегове и планински ливади. Съществуват над 50 познати вида мащерка.
Полезни вещества, съдържащи се в мащерката
Мащерката съдържа голям брой витамини и минерали, полезни за нашето здраве, като например:
- Витамин А - важен за зрението и растежа на клетките. Помага за поддържането на имунитета и образуването на скелетна тъкан;
- Витамин C - антиоксидант, участва в усвояването на желязо и в продукцията на колаген и L- карнитин. Подпомага имунитета и заздравяването на рани;
- Желязо - желязото е жизненоважен за организма елемент. Тялото се нуждае от него, за да образува хемоглобин, който участва в преноса на кислород в тялото. Недостигът на желязо може да доведе до анемия;
- Фибри - помагат за поддържането на здрава храносмилателна система;
- Манган - антоксидант, важен за здравето на нервната система и за метаболизма;
- Калий - изключително важен за костите и мускулите.
Приложение на мащерката
Мащерката е известна с лечебните си свойства и намира широко приложение в медицината. Тази билка има антибактериални свойства – тинктура от мащерка се използва за премахване на акне. Затова мащерката е често срещана съставка в гелове и кремове за грижа за кожата. Също се използва за лечение на проблеми с дихателната система.
Етеричното масло от мащерка може да помогне при гръдни инфекции, ухапвания от насекоми и дори краста. Билката също се използва за дезинфекция. Чаят от мащерка пречиства дихателните пътища и е способен да облекчи кашлицата. Разбира се, мащерката е широко използвана и като подправка в кулинарията.
Форми, под които се използва мащерката:
- Кремове и мехлеми за лечение на кожни проблеми;
- Като подправка;
- Чай;
- Тинктура от мащерка;
- Етерично масло от мащерка.
Как да си направим лековит чай от мащерка?
Съставки, необходими за приготвяне на чай от мащерка:
- вряща вода (1 чаша);
- сушена мащерка (1 чаена лъжица суха билка);
- мед или лимон (по желание).
Препоръчително е на всяка чаша вода да слагате по една лъжица от билката.
След като водата заври, поставете мащерката в нея. Оставете чая да се вари 5 до 10 минути. След като чаят се накисне, филтрирайте го през цедка и го сложете в чаша. Можете да добавите мед или сок от лимон, за да го направите по-вкусен.
Ако искате да научите още много полезни и интересни неща както за мащерката, така и за други лековити билки, вие се нуждаете от курса “Здраве с билки” на “Българска образователна кибернетика”. В това обучение ще придобиете ключови знания за билколечението. Курсът е подходящ за всички, които осъзнават необходимостта от здравно обучение и искат да разберат как да сведат боледуванията в семейството си до минимум.
Запишете се за курса тук: