Хмел. От билка до бира - българското зелено злато
Знаете ли какво е общото между пивоварството и билкарството? Отговорът е много прост, а именно хмелът! Това лечебно растение, което често се асоциира с бирата, тъй като е негова основна съставка, е и вълшебна билка, която предлага многобройни и разнообразни ползи за по-добро здраве и благополучие. В днешната статия ще се запознаем с хмела – българското зелено злато, защо е толкова полезен, какви са лечебните му свойства и съставки, както и какво е приложението му в производството на бира.
Ако искате да научите повече за лечебните билки и ползите им за здравето ни, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Хмел - основна информация
Хмелът (Humulus) е многогодишно тревисто растение с дълго пълзящо коренище, което е от семейство Конопови. Родът хмел включва три вида, а именно: Humulus lupulus, Humulus japonicus и Humulus yunnanensis. Лечебното растение произхожда от Европа, Азия и Северна Америка. Вирее в райони с по-висока влажност, край реки и потоци и в широколистни гори. Среща се и в България, като най-доброто време за събиране на билката е в края на лятото и началото на есента. Хмелът има женски и мъжки съцветия. Женските образуват шишарките, които се използват в пивоварството и билкарството. Мъжките имат форма на метла.
Състав и лечебни свойства
Хмелът притежава богат химичен състав и множество лечебни свойства, благодарение на които можем да се насладим на многобройните ползи от употребата на билката. В шишарките на лечебното растение се съдържат етерично масло, горчиви вещества, холин, органични вещества и други. Срещат се още витамини, танини и триметиламин. Тези компоненти в билката й придават успокояващи, антимикробни и противовъзпалителни свойства.
Ползи за здравето
Благодарение на богатия си химичен състав хмелът ни предлага многобройни ползи за по-добро здраве и благополучие, най-основните от които ще разгледаме в днешната статия, а именно:
- Хмелът има противовъзпалително, успокояващо и болкоуспокояващо действие и често се използва като природно средство за подобряване на храносмилането.
- Лечебната билка е известна със своите успокояващи качества, които притежава. Поради наличието на някои от полезните му свойства, тя може да помогне за облекчаване на на стреса и безсънието. Изследвания показват, че употребата на хмел може да намали времето за заспиване.
- Шишарките на билката са много полезни при възпаление на жлъчните пътища и жлъчния мехур. Също така те могат да се използват и при проблеми като кожни рани, ревматични и подагрозни болки.
- Хмелът има благоприятен ефект и намира широко приложение в периода на менопауза и постменопауза с цел превенция и лечение на остеопороза и за облекчаване на някои други симптоми.
- Хмелът има естрогенен ефект, което го прави полезен при облекчаване на различни симптоми. Лечебното растение може да се използва и външно при косопад и екземи.
Хмел - от билка до бира
Обикновено щом чуем хмел, си представяме студена, освежаваща бира. Той е горчив на вкус и притежава много химикали и горчиви киселини, които го правят основен компонент в производството на алкохолната напитка. Бирата е с огромно икономическо значение в световен мащаб и се приготвя от хмел, ечемик, вода и бирена мая. В пивоварството се използват шишарките на лечебната билка, които добавят известния му аромат и горчивина.
Рецепти за сироп от хмел и чай от хмел
- Сироп от хмел:
Необходими продукти: 2 чаши сушена билка от хмел, 1 чаша захар и 2 чаши вода.
Начин на приготвяне: Всичко се смесва и се сварява при непрекъснато бъркане. След като заври, се отстранява от огъня и продължава да се бърка 2-3 минути. Оставя се да изстине и след това се прецежда в буркан и се съхранява в хладилник.
- Чай от хмел:
Необходими продукти: 5-10 шишарки от билката (пресни или сушени) и 3 чаши гореща вода.
Начин на приготвяне: Шишарките от хмел се поставят в чайник и се налива горещата вода. Кисне за около 15 минути, след което течността се прецежда в чаша. Чаят от лечебната билка може да бъде горчив, затова се препоръчва добавянето на листа от мента към шишарките или вече готовият чай да се подслади с мед.
Странични ефекти
Страничните реакции от употребата на хмел при някои хора могат да бъдат главозамайване, сънливост или дори алергични реакции. Не се препоръчва приемът на лечебното растение при бременни или кърмещи жени. При употреба в големи количества е препоръчително консултация с лекар или специалист.
Хмелът е удивителна билка, която е известна главно като основна съставка при производството на бира. В днешната статия научихме, че тя притежава многобройни други приложения и ползи, които можем да включим в ежедневието си. Запишете се на курса на “Българска Образователна Кибернетика”, за да научите повече за хмела и другите лечебни растения.
Запишете се за курса тук: