Смокиня. Сладкият плод с големи лечебни възможности
Смокинята е дърво или храст, който впечатлява не само с красивите си и вкусни плодове, но и с многобройните си лечебни свойства, благодарение на които намира широко приложение в билколечението. Не случайно се нарича сладкият плод с големи лечебни възможности. В днешната статия на “Българска Образователна Кибернетика” ще разгледаме всичко основно за смокинята – от произход и основна информация до ползи и рецепта за чай от листата на билката.
Ако искате да научите повече за билките и техните лечебни свойства, ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “БОК”.
Основна информация за смокиня
Смокинята (Ficus carica) е дърво, което принадлежи към семейството на черниците. Позната е на човечеството още от зараждането на цивилизацията, споменавайки се за пръв път в Стария завет на Библията. Приема се, че красивият плод се е култивирал първо в Древен Египет, а сега е най-разпространен в Средния Изток, както и по цялото Средиземноморие. Среща се и в България, като най-добри условия за това предлагат Пловдивското, Пазарджишкото и Санданско-Петричкото поле.
Смокинята достига на височина до 10 метра, като в малко по-студени райони вирее и като храст. Отглежда се лесно, тъй като не е претенциозна към почвата или климата. Плодовете й узряват в края на лятото и началото на есента, когато е и беритбата. В билколечението най-важни са листата на смокинята.
Състав и лечебни свойства
Смокините са с изключително богат химичен състав и заради това са толкова полезни при употреба. Хранителният им състав включва белтъчини, мазнини, захари, калций, калий, магнезий, ензими и фибри. Смокините съдържат също така и антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли.
Изключително богати са на витамини, включително:
- витамин А (важен за здравето на кожата и имунната система)
- витамин B6 (полезен за нервната функция и обмяната на вещества)
- витамин К (важен за кръвта и костите)
- витамин В9 (важен за здравето на нервната система)
Основни ползи
Смокините са били използвани за лечение на различни здравословни проблеми, както и за по-добро здраве и благополучие още от древността. Най-основните и важни ползи, които ще разгледаме в днешната статия, са:
- Благодарение на фибрите в химичния си състав, смокините са изключително полезни за правилното протичане на храносмилателния процес и помагат при запек.
- Добър източник са на витамини (изброихме основните от тях – А, В6, В9 и К) и минерали (калций, калий, магнезий), които подпомагат правилното функциониране на организма и са верен помощник за по-здрава имунна система.
- Смокините помагат за поддържане на нормално кръвно налягане и правилната функция на сърцето. Калият, магнезият и антиоксидантите в лечебното растение подпомагат този процес.
- Отново благодарение на съдържанието си на фибри, смокините помагат на черния дроб да извършва по-ефективно процеса на абсорбиране и разграждане на хранителните вещества.
- Листата на билката, когато се консумират под формата на чай или лечебен еликсир, помагат за понижаване на нивата на глюкоза в организма, а това от своя страна предотвратява високата кръвна захар.
- Богатото съдържание на лечебни свойства и съставки в листата на смокинята я правят особено ефективна при остри възпалителни процеси. Също така тяхното успокояващо и противовъзпалително действие помага за понижаване на повишената телесна температура.
Интересни факти за смокинята
- В древността, когато хората не са разполагали със захар, са набавяли необходимите количества за организма чрез консумация на плодовете на смокинята.
- Това е едно от растенията, което се е използвало от най-дълбока древност на територията на Древен Египет и Шумер.
- Смокинята, благодарение на своите семена, е символ на плодородие и изобилие.
- Древните египтяни са свързвали сянката на листата на лечебното растение с покоя на отвъдния свят.
- Плодовете на смокинята са знак за женското доминиране.
Рецепта за чай със смокинови листа
“Следващият път, когато берете смокини, откъснете и няколко листа за чай – уханен и вкусен”.
Необходими продукти: 6 листа смокини и 4 чаши вода
Приготвяне: Листата на смокинята се измиват добре и се заливат с 4 чаши вода. Сместа се вари на тих огън около петнадесет минути. Листата на лечебното растение се оставят в течността още десетина минути, след което чаят се прецежда. Приема се леко хладен, като по желание може да се подслади с мед, захар или друг подсладител.
Внимание при употреба на смокиня
Красивият плод е безопасен за употреба в повечето случаи, но все пак трябва да се внимава понякога. Има някои рискове при употреба на смокиня, най-важните и основни са:
- Съществуват алергични реакции към смокиня, затова трябва да се избягват, ако попадате в тази категория.
- Важно е да се консумират с мярка, за да не се стигне до хранителни неразположения.
- Хора, страдащи от диабет и хранителни разстройства, трябва да бъдат внимателни при употреба на смокиня.
Смокинята е сладък плод с големи лечебни възможности. Тя е не само вкусен, но и изключително полезен плод с богат химичен състав и многобройни лечебни свойства, които предлага за по-добро здраве и благополучие. Запишете се на курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика” и научете повече за лечебните растения и техните приложения в билкарството.
Запишете се за курса тук: