Родиола. Тайната за повече енергия и намаляване на стреса

Растението родиола, познато и като златен корен, се среща в студени планински региони в България и по света.

Доказано е, че родиолата има свойствата на адаптоген – помага на организма да се справи с неблагоприятни изменения във външната среда и намалява стреса. Благодарение на тези свои качества билката се използва за лечение на редица психически и физически проблеми.

Основна информация и физическа характеристика

Родиолата е многогодишно покритосеменно тревисто растение от семейство Дебелецови. Височината ѝ може да варира от 5 до 40 см. Коренището е дебело и месесто. Листата са овални и червеносинкави на цвят. Цветовете са дълги от 1 до 4 мм, обикновено са жълто-зелени и имат 4 чашелистчета и 4 венчелистчета. Растението цъфти през лятото.

Билката е позната и под имената “златен корен” и “златовръх” и е призната за ботанически адаптоген от Европейската агенция по лекарствата. Латинското ѝ наименование е Rhodiola rosea (родиола розеа).

Родиолата е защитена от закона за биологичното разнообразие и е включена в Червената книга на България със статут “критично застрашен вид”.

Родиола

Химичен състав

 Родиолата съдържа много различни съединения, като феноли, розин, терпеноиди и флавоноиди. Растенията, съдържащи феноли и флавоноиди, обикновено имат антиоксидантни свойства.

Химичният състав на етеричното масло от родиола зависи от региона, в който расте билката. Основните компоненти на маслото от родиола, растяща в България, са гераниол и миртенол.

Разпространение

Родиолата расте в студени региони, включително голяма част от Арктика, планините на Централна Азия и планинските части на Европа. Растението се среща по скалисти места и планински склонове на голяма надморска височина.

В България е най-разпространено в Рила, Стара планина и Пирин на надморска височина от 2000 до 2600 м.

Употреба в кулинарията

Листата на родиолата могат да се консумират сурови и имат горчив вкус. Използват се в някои салати. От корените на билката може да се направи и чай.

Ползи от родиолата

Родиолата е добре позната билка в народната медицина. Приемът на това растение има редица ползи за организма:

Намалява стреса

Доказано е, че родиолата е адаптоген. Адаптогените са билки, които помагат на организма да се справи с физически и психически стрес. Те допринасят за поддържането на хомеостазата и се използват за подобряване на настроението и намаляване на умората. Приемът на адаптогени помага да преминавате през трудни моменти, без да се притеснявате твърде много. Родиолата може да облекчи и симптомите на бърнаут.

Подпомага мозъчната дейност

 Физическата активност, правилното хранене и достатъчното спане са някои от най-важните фактори, които допринасят за доброто функциониране на мозъка и нервната система. Не трябва обаче да се подценява и ефекта на някои билки.

Родиолата е способна да подпомогне мисловния процес и запаметяването на информация, както и да осигури по-добра концентрация. Приемът на тази билка оказва цялостно положително въздействие върху умствените способности.

Намаляване на умората

Стресът, притеснението и недоспиването са фактори, които допринасят за появяването на хронична умора. Благодарение на адаптогеничните си свойства, родиолата може да облекчи симптомите на това заболяване.

В едно изследване сто човека, страдащи от хронична умора, приемали 400 мг родиола всеки ден за период от два месеца. Всички участници забелязали значително облекчаване на симптомите на заболяването си, както и подобрена концентрация и настроение. Някои участници дори почувствали положителните промени само една седмица след началото на изследването.

Родиола-корени

Прием и дозиране на родиола

Родиолата може да се приема под различни форми. Най-лесно можете да намерите капсули, таблетки и тинктури, съдържащи родиола. Препоръчителната дневна доза е 500-700 мг от билката, в зависимост от желания ефект.

Странични ефекти и противопоказания на родиолата


Не са известни сериозни здравословни проблеми, които могат да възникнат след прием на родиола. Въпреки това е важно да сме наясно с някои възможни странични ефекти.


Някои хора може да са алергични към билката. В случаи на поява на симптоми на алергична реакция (обриви или затруднено дишане) приемът трябва да се прекрати.

На хората с автоимунни заболявания се препоръчва да се консултират с лекар, преди да консумират родиола, защото тя може да влоши симптомите на този тип болести. Билката може и да попречи на действието на лекарства за лечение на диабет тип 2.

За кого е подходяща билката?

 Родиолата се препоръчва за всички, които са подложени на всекидневен стрес и емоционално напрежение. Билката може да помогне и на хора, страдащи от проблеми с концентрацията или паметта и от хронична умора.

Родиолата се препоръчва за всички, които са подложени на всекидневен стрес и емоционално напрежение. Билката може да помогне и на хора, страдащи от проблеми с концентрацията или паметта и от хронична умора.

От тази статия научихте някои полезни факти за родиолата (златен корен). Тези от вас, които осъзнават колко полезни за нашето ежедневие и здраве могат да бъдат билките, ще проявят интерес към курса “Здраве и билки” на Българска Образователна Кибернетика. Записалите се ще научат изключително полезни неща за лекуването на различни здравословни проблеми чрез употребата на билките.

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.