Коприва. Чудо от природата. Ползи за здравето
Копривата е една от най-разпространените и разпознаваеми билки, които се срещат в целия свят. Това растение намира широко приложение в различни области, най-вече в кулинарията и билкарството. Тази лечебна билка е истинско чудо от природата и предлага многобройни ползи за здравето и благополучието ни. В тази статия ще се запознаем защо е толкова важна копривата и как можем да я включим в ежедневието си.
За тези от вас, които искат да знаят повече за билките и техните приложения, препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Основна информация
Коприва (Urtica dioica) е род покритосеменни растения от семейство Копривови. Тази лечебна билка е позната и широко употребявана от дълбока древност. Разпространена е в Европа, Азия, Северна Америка и Северна Африка. Среща се и в България почти навсякъде, като е известна със своите парещи власинки, които раздразняват кожата при допир. Съществуват изключително много видове коприва. Достига височина до метър и половина и се събира през пролетта и в началото на лятото.
Активни съставки и лечебни свойства
Копривата е една от най-полезните билки, които природата е дала на човек. Тя разполага с богат химичен състав и многобройни лечебни свойства, които стимулират по-добро здраве и благополучие. Съдържа хлорофил, желязо, калий, калций, магнезий, цинк, мед, манган, флавоноиди, фибри, танини, различни етерични масла, включително и витамините – А, В, С, D и К. Хранителният състав на билката с многобройните си лечебни и активни съставки се оказва изключително ценен за последователите на здравословното хранене.
Ползи за здравето
Коприва предлага многобройни ползи за здравето на човека. Тази билка е с ясно изразено кръвоспиращо, диуретично и омекотяващо действие. Може да се каже, че копривата е едно от чудесата, с които ни е дарила природата.
Благодарение на своите витамини, минерали, магнезий, цинк и желязо, копривата е ефикасен помощник за укрепване на имунната система и за поддържане на общото здраве. Всички сме чували и опитвали от лечебната супа от коприва, която ни помага за повишаване на защитните сили на организма.
Лечебното растение се употребява като мощно средство за предпазване от артритни, чернодробни, ревматични и бъбречни проблеми, както и при лечение на алергии, анемия, главоболие и хранителни неразположения.
Отново благодарение на желязото и витамините си, копривата подобрява кръвообращението. Компонентите в химичния й състав помагат за увеличаване на производството на червени кръвни клетки и подобряват кръвния поток.
Приложения имат всички части на растението: корен, стрък, лист и семена. Корените се използват за хормонален баланс, при активно спортуващите и при проблеми с простата. Семената са изключително полезни при диабет. Младата коприва е подходяща при пролетна умора. Най-богата на активни вещества е тинктурата от свежа билка.
Употреба на коприва в билкарството и кулинарията
Разбрахме, че копривата притежава многобройни здравословни свойства, които укрепват организма. Освен това, билката се е утвърдила и като вкусна храна, намирайки приложение в кулинарията и билкарството.
Любими на всички нас са супите, салатите и ястията от коприва, които притежават изключителна лечебна сила и стимулират организма ни по уникален начин, зареждайки го с енергия и тонус.
В билкарството можете да откриете копривата най-вече под формата на чай, тинктури и екстракти. Също така може да се консумира и под други форми, като прясно изстискан сок, отвара, запарка или мехлем.
Внимание при употреба
Въпреки всичките си благоприятни свойства, които притежава, копривата трябва да се използва с доза внимание в някои случаи, все пак тя не е подходяща за всички. Никога не трябва да се прекалява с дозата на употреба на копривата. Билката не се препоръчва за жени в последен месец на бременност. Свежите листа на растението могат да предизвикат кожни раздразнения при допир. Затова е препоръчително при бране да се носят предпазни ръкавици.
Копривата е истинско чудо от природата и дар, който ни предлага многобройни ползи за здравето. Тя може да се консумира под формата на чай, тинктури, отвари, както и като супа, салата или в някоя ястие. Копривата е верен помощник за поддържане на здравето, с доказана ефективност в много направления. Ако искате да научите повече за копривата и други лечебни билки, се запишете на курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.
Запишете се за курса тук: