Невен. Златното съкровище в билкарството. Ползи и приложения

Природата ни е дарила с невероятни билки, които могат да подпомогнат здравето ни по множество начини. Невенът (Calendula officinalis), познат още като „златното съкровище“ на билкарството, е едно от тези растения, което от векове се използва за лечебни цели. В тази статия ще ви представим неговите основни характеристики, полезни свойства и как да го използвате, за да се възползвате максимално от неговите дарове.
За тези от вас, които искат да научат повече за лечебните растения и тяхното приложение, препоръчваме курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“.

Основна информация за невена

Невенът е едногодишно растение, което процъфтява в умерените климатични зони, включително в България. Обикновено расте по градините, поляните и гористите местности, цъфтейки през цялото лято. Събирането на цветовете се извършва по време на цъфтежа, като най-добре е това да се прави в слънчеви дни, когато съдържанието на активни вещества е най-високо.

Невен

Състав и полезни вещества

Невенът съдържа множество активни съставки, които допринасят за неговите лечебни свойства, а именно:

Ползи за здравето

Заздравяване на кожата

Невенът е изключително ефективен при лечение на кожни проблеми като рани, изгаряния, обриви и екземи. Неговите противовъзпалителни и антисептични свойства ускоряват процеса на заздравяване и намаляват риска от инфекции.

Подобряване на храносмилането

Тази билка е полезна и за храносмилателната система. Чаят от невен може да помогне при стомашни раздразнения, гастрити и язви, като успокоява лигавицата на стомаха и червата.

Облекчаване на менструални болки

Невенът може да бъде полезен за жените, страдащи от болезнена менструация. Билката помага за регулиране на менструалния цикъл и облекчаване на спазмите, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.

Имунна система

Съдържанието на полизахариди в невена стимулира имунната система, което го прави полезен за поддържане на общото здраве и предпазване от инфекции.

Приложения в билкарството

Невенов мехлем

Мехлемът от невен е чудесен за лечение на различни кожни проблеми. Можете да го приготвите, като запържите цветове от невен в зехтин и след това прецедите сместа. Полученото масло се смесва с пчелен восък и се оставя да се втвърди.

Чай от невен

Чаят от невен е лесен за приготвяне и е отличен за храносмилателни проблеми и общо укрепване на имунната система. За да го приготвите, запарете една супена лъжица изсушени цветове в чаша гореща вода за 10 минути, прецедете и пийте по две чаши на ден.

Невен билка

Странични ефекти и предпазни мерки

Невенът обикновено е безопасен за употреба, но някои хора могат да имат алергични реакции към него. При бременност и кърмене е добре да се консултирате с лекар преди употреба на билката.

 

Невенът е наистина златното съкровище на билкарството, предлагайки множество ползи за здравето, от заздравяване на кожата до подпомагане на храносмилането и облекчаване на менструални болки. Тази билка е лесна за намиране и използване, което я прави незаменима част от всяка домашна билкова аптечка.

Ако желаете да задълбочите знанията си за билките и техните лечебни свойства, не пропускайте да се запишете за курса „Здраве и билки“ на „Българска Образователна Кибернетика“. Този курс ще ви предостави ценни знания и умения, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от даровете на природата.

Добавете невен в своята билкова колекция и усетете как природата може да подари здраве и благополучие на вас и вашите близки. Нека тази вълшебна билка стане част от вашето ежедневие и ви донесе ползите, които заслужавате!

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.