Риган. Лечебната сила на билката с невероятни ползи

Риганът е една от най-обичаните и използвани подправки в световен мащаб. Освен че е изключително популярен в кулинарния свят, намира приложение и в билкарството с множеството си лечебни свойства. В тази статия на “Българска Образователна Кибернетика” ще ви запознаем с лечебната сила на билката с невероятни ползи – риган и всичко най-важно за него. 

Запишете се на курса “Здраве и билки” на “БОК”, за да научите повече за лечебните свойства на билките.

Основна информация

Риганът е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Разпространен е широко в Европа и в Средиземноморието. В диво състояние билката се среща почти навсякъде в България. Предпочита топли и слънчеви райони, а сезонът, когато се събира риганът, е летният – от юни до август. Основно се използва като подправка в кулинарията, но намира приложение и в билкарството. Риганът има ярко изразен горчиво-пикантен вкус. Интересен факт за билката е, че в средновековието се е използвал за лечение на респираторни заболявания.

Риган

Кои лечебни съставки се съдържат в билката риган

Риганът (“Origanum vulgare”) е мощно оръжие за човешкия организъм, имунната система и цялостното ни благосъстояние. В билката се съдържат до един процент етерично масло, танини, витамини, флавоноиди, танини, желязо, минерали и други. Поради богатия си химичен състав и лечебни свойства не е никак случайно, че риганът е толкова почитан и използван в билкарството и съвременната медицина. 

Ползи за здравето

Благодарение на многобройните си лечебни съставки риганът притежава мощни антимикробни свойства, които помагат в борбата с вируси, инфекции и гъбички. 

Риганът подпомага доста успешно правилното храносмилане и е устойчив в борбата със стомашно-чревни проблеми като подуване и газове. Полезен е в комбинация с овчарска торбичка и червен кантарион при стомашни проблеми.

Етеричното масло от билката има силни противогъбични свойства, което го прави изключително ефикасно в борбата с гъбични инфекции по цялото тяло.

Етеричното масло от риган е не само ефективно срещу бактерии и гъбички, а също така се използва и при лечение на различни вирусни заболявания като грип и настинка. 

Риганът е добро лекарство за заздравяване на рани. Това е благодарение на лечебните свойства в листата и цветчетата на билката, които съдържат голямо количество етерични масла, дъбилни вещества, танини, желязо и други. 

Употребата на билката подпомага имунната система, поради високото си съдържание на витамини, антиоксиданти и други лечебни съставки от химичния й състав.

Още от древни времена риганът се е използвал като лекарство при респираторни проблеми като кашлица, бронхит, настинка и грип. Чаят от билката е изключително ефективен помощник за тяхното облекчаване.

Риганът облекчава болезнена менструация.

Употреба в кулинарията и билкарството

Благодарение на пикантния си и остър вкус риганът е широко използван в кулинарията. Повече се използва в приготвянето на солени ястия, много по-рядко на сладки. Най-известните и обичани ястия, в които намира приложение, са риба, паста, месо, пици, салати и други. 

В билкарството билката се консумира най-вече под формата на чай, който е първи помощник в битката с различни здравословни проблеми. Етеричното масло на ригана също намира широко приложение в това направление, като то най-често се използва за масаж при мускулни или ставни болки, разредено в базово кокосово или зехтиново масло.

Рецепта за чай от риган

Горещ, вкусен и ароматен, лечебният еликсир от риган е невероятен! Представяме ви рецепта за полезен чай от риган, който облекчава редица заболявания и проблеми.

Необходими продукти: 2 с.л. изсушен риган, 400 мл. филтрирана вода, мед и лимон за подслаждане.

Начин на приготвяне: Приготвя се като запарка: изсушеният риган, ситно нарязан, се запарва във водата. Оставя се да кисне 30 минути, след което се подслажда с мед и резенче лимон. Приема се три пъти дневно.

Странични ефекти

Риганът е безопасен за употреба за повечето хора, но все пак трябва да се използва с внимание в някои случаи. С него трябва да внимават хората, които изпитват алергични реакции или имат непоносимост към билката. В малки дози маслото от риган може да проявява токсичност, подобно на повечето маслени есенции.

Риганът е едно от най-мултифункционалните растения, използващи се широко в кулинарията, билкарството и медицината. В тази статия разгледахме най-основните и важни неща за билката, стигайки до извода, че благодарение на многобройните си лечебни свойства, тя предлага невероятни ползи за нашето здраве и благополучие. Ако искате да натрупате повече знания за билките, се запишете на курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”. 

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.