Розмарин. Приложения на билката и нейните достойнства

Розмаринът представлява вечнозелен храст с дървенисто стъбло и миризливи игловидни листа. Макар и да е по-известен с употребата си в кулинарията като подправка, това растение е и лечебна билка, предлагаща изключително много ползи за нашето здраве. Името розмарин идва от латинското наименование “rosmarinus”, което преведено означава “морска роса” и се свързва с морско синия цвят, с който цъфти и това, че расте до морето. В тази статия ще разгледаме всичко най-важно и научно доказано за тази билка. 

Ако пък се интересувате от положителното въздействие на билки като розмарина ви препоръчваме курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”.

Разпространение и лечебни съставки

Розмаринът расте предимно в района на Средиземноморието, като се среща в различни форми. На височина най-много може да достигне до 2 метра, а вечнозелените му листа достигат 2-4 см. на дължина и от 2 до 5 см. на ширина. Използваемата част на розмарина са листата и младите клонки набрани по време на цъфтежа. Билката се среща и в България, предпочитайки сух и топъл климат. 

Активните съставки, съдържащи се най-вече в листата на билката са, етерично масло, танини, амарин, витамини, минерали и урзолова киселина. Доказани са още наличието на флавонови съединения, никотинова киселина и други, придавайки на билката полезността й за нашето здраве при употребата й.

Розмарин

Ползи от розмарин за здравето

Ползите на розмарина върху човешкия организъм и здраве са многобройни, най-вече произтичащи от маслото на билката. Най-съществените, които ще разгледаме в статията, са:

  • Употребата на розмаринът успешно подобрява мозъчната функция, укрепвайки паметта. Тук главна роля заема маслото на билката, като според проучванията вдишването му помага най-вече за по-доброто мислене.
  • Билката оказва полезно и лечебно въздействие при нервно разстройство, чувство на напрегнатост или напрежение, както и при ниско кръвно налягане. Тоест употребата на розмарин, най-вече под формата на чай, е известна със своите успокояващи свойства. 
  • В народната медицина маслото от розмарин е изключително подходящо лекарство за болки. Действа много болкоуспокояващо, като дори може да бъде по-предпочитан и ефективен от някои лекарства и медикаменти.
  • Чаят от билката, се смята, че е много полезен за кръвоносната система, увеличавайки притока на кръв в тялото. Част от лечебните съставки и свойства на розмарина предпазват от различни болести, като деменция и болест на Алцхаймер.
  • При външна употреба, запарка от розмарин може да се използва при пърхот и косопад. Друго външно приложение е тинктура, мазане на стави при ревматизъм.
  • За противогъбично действие билката се използва в комбинация с мащерка, три вида ехинацея и репей. Розмаринът също така има инсектицидно действие срещу молци.

Вреди от употреба на розмарин

Освен красиво растение и билка с множество ползи за здравето ни, розмаринът трябва да се употребява с особено внимание в някои случаи. Препоръчително е да не се употребява от жените по време на бременност, тъй като може да предизвика контракции. Не е добре да се използва и от хора със заболявания на отделителната система, тъй като може да действа неблагоприятно на бъбреците. При някои хора може да има алергични реакции, които също трябва да избягват употребата на билката.

Розмарин билка

Рецепта за чай от розмарин

Чаят от розмарин е много предпочитана напитка, отличаваща се с остра и ароматна миризма, която подобрява сетивата. Подобно на маслото от розмарин, чаят от билката също предлага многобройни ползи за здравето ни, като сега ще ви споделим рецепта за него. 

  • Необходими продукти: Чаят се приготвя по лесен начин, изискващ само две съставки, които са 200 мл. гореща вода и 1 ч.л. листа от розмарин. 
  • Начин на приготвяне: Водата се остава да заври, като сушените листа от розмарин се поставят в чаша. След това ги заливаме с врящата вода и ги оставяме да се накиснат за от 5 до 10 минути. Следва да се прецеди с цедка, като след това единственото, което остава е да се насладите на аромата и полезността от този билков еликсир. 

Интересни факти

  • Има легенда, че розмаринът живее 33 години, колкото е и Христовата възраст.
  • В миналото са слагали клонки от розмарин под възглавниците си против кошмари.
  • Знаете ли, че като подправка, розмаринът подтиска специфичната миризма на агнешко и говеждо в ястията.

Розмаринът е не само красиво растение, което намира широко разпространение в кулинарията, но и лечебна билка, предлагаща немалко ползи за здравето ни. В статията придобихме информация за всичко най-важно за розмарина, от произход и разпространение до лечебни съставки и ползи, като в края споделихме и рецепта за чай от билката. 

Препоръчваме ви курса “Здраве и билки” на “Българска Образователна Кибернетика”, ако искате да научите още за билки като розмарина, които придават изключителна полезност, красота и аромат на всички нас. 

Запишете се за курса тук:

КАТЕГОРИИ

запишете се в нашия бюлетин напълно
БЕЗПЛАТНО!

…само записалите се за БЕЗПЛАТНИЯ бюлетин, ще получат едни от най-ценните уроци по финансова грамотност.

.